Experiment chimic: bule colorate

0

Apa şi uleiul sunt două elemente care nu se pot amesteca, tocmai pentru că au proprietăţi diferite. Acest lucru influențează şi modul în care interacţionează cu alte materiale, cum ar fi coloranţii alimentari.

Următorul experiment chimic demonstrează cât de diferite sunt apa şi uleiul în timp ce formează o mulţime de bule colorate.

Materiale necesare:

3 pahare de sticlă

Apă

Colorant alimentar

Ulei de gătit

Un creion

Cum faci experimentul:

Umple un pahar cu apă şi unul cu ulei, ambele 2/3. Apa şi uleiul sunt două lichide diferite şi de aceea vor reacţiona diferit atunci când intră în contact cu alte lichide.

Pune apoi câteva picături de colorant alimentar în paharul cu apă. Vei observa că colorantul alimentar se amestecă cu apa, răspândindu-se în întregul recipient.

După aceea, pune câteva picături de colorant alimentar în paharul cu ulei. În loc să se amestece, de această dată, colorantul alimentar va face bule. Acest lucru se întâmplă pentru că apa şi uleiul nu se amestecă, iar colorantul este în principal făcut din apă.

Acum, pune apă şi în al treilea pahar şi deasupra toarnă ulei. Vei observa că se formează un strat de ulei la suprafaţa apei din pahar. Pune câteva picături de colorant alimentar în paharul acesta. Observă cum acesta rămâne la suprafaţa stratului de ulei. Împinge stratul de ulei cu ajutorul vârfului de creion, pentru a “sparge” stratul format. În momentul în care uleiul se îndepărtează vei observa imediat cum picătura de colorant se amestecă cu apa din pahar.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?