Experiment: cartoful în echilibru

0

Cu ajutorul următorului experiment vei învăţa cum să ţii în echilibru un cartof, o furculiţă şi un creion pe o masă, în aşa fel încât doar vârful creionului să atingă marginea mesei.

Urmează instrucţiunile şi experimentul va fi unul reuşit.

Materiale necesare

Un creion de lemn cu vârful ascuţit

Un cartof

Furculiţă

O masă

Cum procedezi

Asigură-te că vârful creionului este ascuţit. Pune cartoful pe masă şi introdu uşor vârful creionului în cartof. Când vârful creionului ajunge în partea opusă a cartofului, ia-l de pe masă. Continuă să împingi creionul în carof. Opreşte-te atunci când creionul iese aproximativ 4 centimetri în partea opusă a cartofului.

Acum introdu şi furculiţa în cartof până când stă fără să o susţii. Atenţie: furculiţa trebuie înfiptă în cartof astfel încât să formeze un unghi. Nu introduce furculiţa perpendicular!

Pune acum vârful creionului pe marginea mesei pentru ca întreagă “construcţie din cartof” să stea în echilibru.

Dacă nu stă în echilibru încearcă să schimbi unghiul furculiței. Poţi, de asemenea, să încerci să mişti creionul.

Există doar un singur punct de echilibru aşa că este posibil să fie nevoie să faci câteva încercări pentru a putea pune în echilibru cartoful, creionul şi furculiţa.

Ştiinţa din spatele experimentului

În acest experiment vei găsi punctul de echibru al acestor trei obiecte. Punctul de echilibru este la marginea mesei pe care a fost aşezat vârful creionului. Cartoful şi creionul sunt pe aceeaşi parte a punctului de echilibru, în timp ce furculiţa este pe partea opusă.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?