Experiment: Balonul Magic

0

Ce-ai spune dacă în jurul tău ar pluti doar baloane magice? Acest experiment pe care îl poţi face acasă, cu ajutorul câtorva materiale, îţi arată cum poţi să umfli un balon …fără să sufli în el.

Baloanele magice se pot umfla cu ajutorul unui ingredient din bucătărie: drojdia. Iată cum este posibil acest lucru.

Materialele de care ai nevoie pentru baloanele magice:

– Un pachet de drojdie uscată

– O sticlă mică de plastic curată

– O linguriţă

– Zahăr

– Baloane

– Apă călduţă

Cum procedezi:

Începe prin a varsă conţinutul pliculeţului de drojdie uscată în sticla de plastic curată. Următorul pas este să adaugi puţină apă călduţă în sticlă cât să se umple ¼ din aceasta. Apoi, pune în sticlă şi o linguriţă de zahăr. Agită apoi sticla foarte bine pentru ca tot ce ai pus, să se amestece foarte bine.

Drojdia, atunci când este dizolvată în apă călduţă, devine activă şi de aici începe propriu-zis experimentul balonului magic.

După ce amestecul a fost preparat în sticlă, ia un balon îmbracă gură sticlei, căreia trebuie să îi scoţi înainte dopul. Ia apoi sticla cu balonul şi aşază-o într-un loc călduţ.

Dacă în nicio zonă din cameră nu este mai cald, atunci pune sticla într-un bol cu apă călduţă. Ce se întâmplă? Balonul se va umfla.

Experimentul demostrează cum drojdia umflă balonul atunci când este activată. Drojdia este de fapt o ciupercă, care devine activă odată ce se dizolvă în apă.

La fel ca orice organism viu are nevoie de o sursă de energie pentru a se activa. De aceea se adaugă şi zahărul. Acesta este de fapt “hrana” pe care drojdia o mănâncă.

Odată ce pui sticla într-un loc călduţ, vei observa cum balonul începe să se umfle singur. Acest lucru se întâmplă pentru că în timpul întregului proces, este produs un gaz sub formă de dioxid de carbon.

Deoarece balonul restricţionează eliberarea acestui gaz, acesta este apoi prins în interiorul sticlei. Acumularea în interiorul sticlei determină apoi umflarea balonui care acoperă sticlă. În acest fel ai obţinut balonul magic!Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?