De ce e important să îl înveţi pe cel mic să gătească

0

Copiii îşi pot ajuta părinţii în bucătărie încă de la vârste fragede. Chiar dacă unii părinţi sunt împotriva acestui lucru şi nu vor să îi implice pe cei mici în activităţi casnice sau să le ceară ajutorul atunci când gătesc, statul în bucătărie poate fi benefic pentru copil. Ce poate face el acolo depinde de temperament, de răbdarea părinţilor şi de îndemânarea micuţului. Părinţii încântaţi de pasiunea copilului pentru gătit pot face în aşa fel încât micuţul să aibă ustensile potrivite pentru el, să aibă un scăunel pentru a putea ajunge la nivelul mesei şi apoi să îi lase să se desfăşoare îi voie, chiar şi cu riscul de a face mizerie.

Foarte important!Părinţii ar trebui să îşi înveţe copiii să gătească şi să nu subestimeze niciodată valoarea acestei activităţi pentru că are o mulţime de beneficii încât este greu de imaginat de ce cineva ar vrea să rateze o asemenea oportunitate. Gătitul îi ajută pe copii şi pe părinţi să se apropie mai bine, încurajează mâncatul sănătos şi dezvoltă limbajul şi vocabularul şi consolidează cunoştinţele nutriţionale.

Apropierea dintre părinţi şi copii, în bucătărie

Copiii adoră să petreacă mult timp învăţând şi descoperind lucruri noi. Experienţa este cu atât mai plăcută cu cât este lângă ei măcar unul dintre părinţi. Profitaţi de fiecare moment petrecut împreună în timp ce sunteţi în bucătărie şi gătiţi şi bucuraţi-vă de ceea ce faceţi. Nu ar fi rău să faceți şi câteva fotografii care în mod sigur vă vor amuză mai târziu.

Încurajearea mâncatului sănătos

Mâncatul sănătos a devenit un deziderat al vremurilor pe care le trăim şi este una dintre cele mai populare preocupări ale omului modern. Copiii pot fi învăţaţi încă de când sunt foarte mici despre ceea ce presupune mâncatul sănătos şi îşi poate însuşi extrem de uşor cunoştinţele de bază pentru a se feri de tentaţiile culinare nocive. Primul pas spre educaţia alimentară se face în bucătărie. Atunci când gătiţi împreună îi poţi explica diferenţele între mâncarea naturală, sănătoasă şi cea de tip fast-food.

Dezvoltarea vocabularului

Bucătăria este un loc care poate pune imaginaţia la lucru într-un mod plăcut. Sunt o mulţime de ingrediente şi ustensile ale căror denumire vor contribui la dezvoltatea vocabularului copilului. Dacă vreţi să va distraţi şi mai tare, îl poţi învăţa pe cel mic cum să spună numele unor ingredinete într-o altă limba străină. În acest fel, activitatea din bucătărie poate deveni amuzantă şi extrem de utilă şi îi poate deschide celui mic “apetitul” pentru învăţarea unei noi limbi străine.

Lecţii de nutriție

Atunci când îl înveţi pe cel mic să gătească ai ocazia să îl înveţi şi despre nutriție. Uneori este util să te documentezi puţin înainte de a intră cu cel mic în bucătărie şi a începe să vorbiţi despre nutriţie, un subiect serios şi complex.

De exemplu, atunci când pregătiţi o salată de legume proaspete poţi profită de moment că să îl înveţi pe cel mic despre vitaminele pe care le conţin legumele şi să îi spui de ce este sănătos să le mâncăm. De asemenea, îi poţi cere ajutorul pentru a stabili meniul pentru cină din fiecare seară a săptămânii şi cere-I să se asigure că fiecare este echilibrată din punct de vedere nutritional.

 

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?