Cum să înveţi matematică prin joacă

0

Matematica este peste tot! Aproape orice activitate din viaţa de zi cu zi presupune şi minime cunoştinţe de matematică. Cu ajutorul unor activităţi distractive sau prin jocuri simple, orice copil poate exersa la matematică şi în timpul liber. Vacanaă de vara este momentul perfect pentru a îmbina utilul cu plăcutul – nu cu exerciţii chinuitoare de matematică, ci cu ajutorul a tot ce se regăseşte în natură, în viaţă reală, pentru a-ți îmbunătăți cunoștințele la matematică.

Taraba cu limonadă

Joaca este la ordinea zilei în vacanţă, iar distracţia e cu atât mai mare cu cât se adună mai mulţi copii. O tarabă cu limonadă poate transforma joacă, într-un mod mai plăcut de a învaţă sau exersa la matematică.

E de preferat că acţiunea să se desfăşoare undeva la curte, unde se poate amenaja taraba de limonadă şi unde există posibilitatea de a prepa limonada ce urmează să fie vândută. Totul se desfăşoară doar în interiorul curţii şi între copiii care se adună la joacă. Fixarea preţului, plata, restul care trebuie dat, calcularea profitului obţinut, toate acestea sunt un prilej nemaipomenit de a exersa la matematică, făcând calcule. Exerciţiul este la fel de util atât pentru cei care vând, cât şi pentru cei care cumpără. Evident, rolurile se schimbă la un moment dat.

În bucătărie

Pentru orice copil care are talent de chef, nu este un alt loc mai bun decât o bucătărie pentru a transforma gătitul într-o lecţie de matematică în toată regulă.

Copiii pot număra ingredientele, cantităţile, pot face măsurători, ba chiar se poate ajunge şi la exerciţii mai dificile de matematică, cum ar fi fracţiile pentru reţetele care necesită cantităţi de acest fel. Fixarea temperaturii optime pentru coacere sau împărţirea unei prăjituri în porţii egale pot fi, de asemenea, alte motive pentru a exersa la matematică.

Numărătoarea inversă

Vara este despre distracţie, sport, dar şi competiţie. Pentru că celor mici le plac întrecerile, cu siguranţă acestea nu lipsesc din programul zilnic de vacanţă. Şi ce prilej poate fi mai bun de a exersa la matematică, decât acela când trebuie dat startul prin numărătoarea inversă, unei competiție între prieteni.

Tot pentru a-i face să exerse la matematică prin distracţie, părinţii le pot cere celor mici să calculeze în zile, ore şi minute cât timp a mai rămas până pleacă în excursie sau până merg la petrecerea unui prieten.

La cumpărături

Cumpărăturile împreună cu părinţii pot fi pentru cei mici şi o lecţie de matematică foarte plăcută. Părinţii le pot spune copiilor care este bugetul pe care îl au, iar cei mici vor fi cei care vor face calculele pe măsură ce adulţii adaugă cumpărăturile în coş şi îşi anunţă părinţii câţi bani au cheltuit până în acel moment şi ce suma a mai rămas.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?