Experimente: Chimie amuzantă

0

Chimie şi ingenozitate

Alex este elev în clasa a VII-a şi este pasionat de chimie. Pentru a intra într-un club al elevilor pasionaţi de acest domeniu, el a fost nevoit să dea un examen la care i s-a dat următoarea problemă:

Pe o masă se găseau următoarele materiale: un cilindru de sticlă groasă, o andrea metalică de împletit lâna, un dop de cauciuc cu un orificiu în mijloc, o eprubetă, un tub de sticlă îndoit la 90 de grade şi care avea unul dintre capete subţiat, granule de zinc, o sticluţă cu acid clorhidric şi o cutie cu chibrituri.

Fiind obligat să folosească absolut toate materialele, el trebuie să construiască în trei minute o instalaţie care să producă hidrogen în mod continuu, cel puţin 20 de minute şi să dovedească printr-o experienţă că instalaţia funcţionează.

Alex a reuşit să rezolve problema, tu cum ai proceda?

Fără chibrituri

– Te pricepi să aprinzi o lumânare fără să foloseşti chibritul?

– Nimic mai simplu!

– Cum procedezi?

– O aprind cu ajutorul unei brichete.

Dar, să lăsăm gluma. Alex vă oferă o lumânare obişnuită, ceva mai groasă, precum şi următoarele substanţe: acid sulfuric, amidon, benzină, azotat de potasiu, acid clorhidric, permanganat de potasiu, bioxid de mangan, un căpăcel metalic şi un tub de sticlă lung de 20 de cm. Dintre toate acestea puteți alege ce socotiţi necesar pentru a aprinde lumânarea, fără a folosi nimic altceva.

El afirmă că experienţa este posibilă. Voi ce credeţi?

Oxigen

Pentru a face nişte experimente cu arderi spectaculoase, Alex are nevoie de oxigen. El nu are însă la îndemână nicio sursă de încălzire. În trusa de chimist amator dispune de următoarele materiale: clorură de potasiu, bioxid de mangan, permanganat de potasiu, apă oxigenată, o panglică de magneziu lungă de 6 cm, acid clorhidric şi un chibrit. Ca instrumente are numai un cilindru înalt de sticlă şi o bucată de sârmă de fier lungă de 20 de cm.

1.Va putea să prepare el oxigenul numai cu aceste materiale?

2.Cum se poate convinge (printr-o experienţă) că a reuşit?

Chimie şi ingeniozitate

Secretul constă în faptul că fundul eprubetei trebuie să fie găurit cu ajutorul andrelei. Apoi, în eprubetă se toarnă zincul şi se astupă cu dopul prin care a fost trecut dopul de sticlă, cu capătul efilat în afară. În cilindru se toarnă până la jumătate acid clorhidric, după care se introduce aici eprubeta cu fundul perforat. Acidul vine în contact cu zincul şi imediat începe reacţia de producere a hidrogenului care se degajă prin tubul de sticlă. După 3 minute de funcţionare hidrogenul poate fi aprins la capătul efilat al tubului. Aceasta este experienţa care demonstrează funcţionarea.

Fără chibrituri

La 50 m3 de apă oxigenată se adaugă un vârf de cuţit de bioxid de mangan. Va rezulta o puternică degajare de oxigen (prin descompunerea catalitică a apei oxigenate).
Cu chibritul va aprinde magneziul, fixat la capătul sârmei, care va fi introdus în cilindru cu oxigen. Acesta va arde cu o flacăra deosebit de strălucitoare, marcând prezenţa oxigenului.

Oxigen

Se picură 1-2 picături de benzină pe fitilul lumânării, apoi se toarnă pe căpăcel puţin permanganat de potasiu, iar peste acesta 4-5 picături de acid sulfuric. Cu un capăt al tubului se ia puţin din lichidul vâscos de pe căpăcel şi se apropie de fitilul lumânării. Aceasta se va autoaprinde, ca prin farmec.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?