Activități senzoriale care îl ajută să descopere lumea

0

Copiii descoperă lumea din jur prin intermediul simţurilor: văd, aud, miros, ating şi simt. Ideea din spatele învăţării senzoriale este tocmai aceea de a-i oferi copilului această experienţă prin care să înveţe despre proprietăţile obiectelor sau substanţelor, să îi ajute să îşi dezvolte dexteritatea şi să exprime cu ajutorul cuvintelor tot ceea ce simte.

Activităţile senzoriale simple pot avea loc chiar acasă – sunt acele activităţi prin care copilul învaţă diferenţa dintre uşor şi greu, mare şi mic, tare şi moale sau uscat şi ud.

Ajută-l să experimenteze cât mai mult şi să încerce tot felul de acţiuni senzoriale de bază. Iată ce activităţi de învăţare senzoriale îl poti pune pe cel mic să facă.

Curcubeul din orez

Curcubeul din orez are rolul de a-l învaţă pe copil culorile şi modul în care acestea se pot amesteca. Orezul se colorează în diverse culori cu colorant alimentar. Jocul îl ajută să îşi perfecţioneze şi abilităţile motorii odată ce va încerca să apuce boabele mici de orez.

Curcubeul din orez mai poate fi util şi pentru învăţarea alfabetului sau pentru a învăţa să scrie. Dacă copilul e prea mic atunci poţi desena doar forme din orez pe care el va trebui apoi să le identifice.

Ghiceşte mirosul

Ajută-l să identifice parfumuri şi arome oferindu-i să miroasă boabe de cafea, petale de trandafiri, nucşoară, vanilie, usturoi etc. În felul acesta copilul va realiza la ce îi foloseşte nasul, dar şi cât de multe mirosuri există.

Ud sau uscat

Într-o cadă plină cu spumă şi invadată de o mulţime de jucării va fi cam greu să îl convingi pe cel mic să fie atent şi să înveţe lucruri noi despre apă. Cu atât mai dificil va fi, dacă acest lucru se întâmplă la finalul unei zile aglomerate pentru el.

Tot ce trebuie să faci este să îi explici cum stau lucrurile cu apa, cândva în timpul zilei, când e mai odihnit, şi utilizând doar un bol, nu o cadă întreagă.

Pune apă călduţă într-un bol. Înainte de a-i spune celui mic să bage mâinile în apă, explică-i că în acel moment mâinile lui sunt uscate şi vor fi ude în momentul în care va bagă mâinile în bolul cu apă. Explică-i de asemenea, că temperatura apei se modifică pe măsură ce apa se răceşte.

Forme din aluat

Din câteva ingrediente simple prepară un aluat pe care îl împărţi apoi în mai multe bucăţi pe care le colorezi cât mai diferit cu colorant alimentar. Copilul va fi fascinat de joaca cu aluatul şi în acelaşi timp va exersa şi învăţarea senzorială. Lasă-l să întindă aluatul, să îl preseze cu palmele, să facă bile din aluat sau îl decupeze în diferite forme.

Escavatorul

Într-o cutie de plastic pune câteva jucării mici de plastic, o formă de brioşă sau nişte baloane, adaugă apă şi pune cutia în congelator. După ce apa a îngheţat, copilul se va transforma într-un escavator care încearcă să scoată obiectele din apă îngheţată. Acesta este un alt exerciţiu care dezvoltă dexteritatea celui mic.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?