Superlative geografice : Mari si maree

2

Mari

Cea mai mare – Marea Filipinelor(5,5 milioane km patrati) situata in Pacificul de Vest( arh. Filipine ).

Cu cea mai mare salinitate dintre marile deschise – Marea Rosie, tot aici s-a inregistrat in februarie 1956 si cea mai ridicata temperatura a apei, 56 grade Celsius, iar temperatura medie anuala a apei este de 32 grade Celsius. In ea nu se varsa nici un rau permanent, de aici si gradul ridicat de salinitate.

Cea mai scazuta salinitate se inregistreaza in Marea Baltica care este o mare continentala, situata in nordul continentului european.

Cu cea mai ridicata temperatura a apei – Marea Rosie.

Cea mai izolata mare a Oceanului Planetar este Marea Neagra. Se mai remarca si prin cele doua straturi de apa total diferite ( la suprafata apa dulce, la adancime apa sarata ) , avand cele mai multe denumiri de-a lungul timpului. Este renumita si prin vremea schimbatoare si furtunile puternice.

Maree

Cea mai inalta maree – Fundy Bay este locul unde se inregistreaza cea mai inalta maree ( 16,30 m ) . Portiunea unde s-a inregistrat acest nivel se numeste Burncoat Head si se afla in partea de est a Golfului Fundy.

Cel mai reprezentativ fenomen de flux si reflux – Mont Saint-Michel, este o stanca granitica, de 50 m inaltime, in golful Saint-Malo din NV Frantei( Marea Manecii ).

Prima centrala mareomotrica – Rance, in NV Frantei(Bretagne).2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?