Superlative geografice : Fluvii

1

Fluvii

Cel mai lung fluviu este Nilul – masoara 6 671 km, de la izvoarele Kasumo, in Muntii Virunga , din Africa Ecuatoriala, pana la Marea Mediterana. Bazinul Nilului se intinde pe teritoriul a 9 tari. Este fluviul cu cel mai mic numar de afluenti. Pe Nil au fost realizate primele lucrari de irigatie din lume, iar in Valea Nilului a trait una dintre cele mai vechi si renumite civilizatii.

Cel mai lung curs navigabil il are fluviul Amazon. Este situat in partea de nord a Americii de Sud.Desi izvoraste la numai 150 km departare de Oceanul Pacific, nu se varsa in acesta ci strabate aproape intregul continent sud-american si se varsa in Oceanul Atlantic. Are o lungime de 6 280 km ( dupa alte surse 6 448 km ) daca se iau in considerare masuratorile pornind de la izvoarele lui Ucayali. Daca se ia in considerare celalalt izvor, Maranon ( considerat principalul izvor ) , lungimea fluviului este de 5 500 km.

Cel mai lung estuar il are fluviul Obi ( 800 km, 30-90 km latime si 10-12 m adancime) . Fluviul Obi este situat in V siberiei, izvoraste din Muntii Altai si se varsa in Oceanul Inghetat ( Marea Kara ).

Cel mai mare bazin hidrografic- Amazon

Cel mai mare debit – Amazon

Cel mai lung afluent il are fluviul Amazon, afluentul se numeste Madeira si are lungimea de 3379 km.

Cel mai mare numar de afluenti si subafluenti il are flufiul Amazon.

Cel mai mic numar de afluenti il are fluviul Nil.

Cele mai multe modificari ale cursului – Mississippi . Curge pe continentul nord-american.

Cele mai spectaculoase modificari ale cursului – Huang He ( China )

Fluviul care strabate cele mai multe tari este Dunarea. Dunarea trece prin 10 tari: Germania, Austria, Slovacia,Ungaria, Croatia, Serbia, Slovacia, Bulgaria, Romania, Republica Moldova si Ucraina.

Fluviul care trece prin cele mai multe capitale este Dunarea. Trece prin patru capitale: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad.

Fluviul cu cea mai mare bara( valuri provocate de flux ) – Amazon

 

Un comentariu

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?