Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lacul Baikal ( Bajkal )

Lacul Baikal ( Bajkal )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

BAIKAL (BAJKAL), lacul cel mai adânc (1 620 m; după alte surse 1 742 m, 1 940 m) şi cu cel mai mare volum de apă dulce (23 000 km3), ceea ce reprezintă o cincime din rezervele de apă dulce de suprafaţă de pe glob şi peste 80% din cele ale Federaţiei Ruse.

Este situat în partea de S a Siberiei Centrale. Oglinda apei se află la altitudinea de 456 m, ceea ce înseamnă că fundul său se află cu peste 1 000 m sub nivelul mării. Are o supr. de 31 500 km2 – fiind al treilea ca mărime de pe continentul asiatic -, lungimea de 636 km, lăţimea medie de 48 km (cea maximă de 79,4 km) şi ad. medie de 730 m. Este dominat de munţi împăduriţi, care urcă până la peste 2 000 m.

În el se varsă 336 de râuri, printre care Selenga (Selenge; 1 480 km) şi Angara superioară. Din lacul Baikal izvorăşte Angara (1 826 km), principalul afluent al fluviului Enisei. Cuprinde 27 de insule, cea mai mare fiind Olhon (Ol’chon;730 km2). Lacul îngheaţă de obicei în perioada
ianuarie—mai, grosimea gheţii fiind de 70-115 cm.

Lacul Baikal şi împrejurimile constituie patria a aproximativ 600 de specii de plante şi 1 200 specii de animale, dintre care 50 specii de peşti; trei pătrimi dintre vieţuitoare sunt endemice (trăiesc numai aici), neexistând în altă parte a lumii – printre acestea se numără şi peştii

omului (care nasc pui) şi golomianka, ultimul fiind atât de transparent încât, aşezat pe o foaie de ziar, prin corpul său se pot vedea literele. Aici se întâlneşte şi o specie de focă (cu aproximativ 40 000 de indivizi), singura care trăieşte în ape dulci – relicvă din timpurile preistorice, când lacul se afla în legătură cu apele Oc. Arctic.

( Informatii din anul 2003 )

https://www.youtube.com/watch?v=_19o6fhVWPc&feature=youtu.be

Articole interesante

1 comentariu

  1. BAIKAL (BAJKAL), lacul cel mai adânc (1 620 m; după alte surse 1 742 m, 1 940 m) şi cu cel mai mare volum de apă dulce (23 000 km3), ceea ce reprezintă o cincime din rezervele de apă dulce de suprafaţă de pe glob şi peste 80% din cele ale Federaţiei Ruse.

Lasa un comentariu