Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Despre meteoriti

Despre meteoriti
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Meteoriţii sunt bucăţi de materie, a căror dimensiune variază foarte mult, de la mărimea firelor de nisip, până la mărimea unei mingi de tenis, dar şi mai mari.

Ceea ce îi face spectaculoşi este viteza de deplasare, de 50 000 km pe oră. Când intră ăn atmosfera terestră, darorită frecării temperatura lor creşte foarte mult ( 1700 grade ) şi se aprind. Li se mai spune şi stele căzătoare. Uneori, din fericire destul de rar,  se întâmplă ca astfel de obiecte să lovească scoarţa pământului. Craterul lăsat este de 12 până la 20 de ori mai mare decât mărimea obiectului propriu zis.

În timpurile vechi meteoriţii erau consideraţi daruri de la zei sau fulgere de piatră.

Unul dintre cele mai controversate şi discutate evenimente referitoare la meteoriţi este cel din 30 iunie 1908, din Siberia. Pe o distanţă de câteva sute de km, martorii acelui eveniment au vazut o uriaşă minge de foc strabatand cerul, lucru ce dovedeşte că meteoritul a intrat în atmosferă într-un unghi ascuţit. El a explodat, dând naştere la vânturi puternice şi zgomote asurzitoare şi cutremurand pămantul. Pădurile din zonă au fost distruse pe suprafeţe întinse. Nu s-a gasit niciodata nici un meteorit în locul unde se considera că ar fi căzut, de aceea timp de multi ani oamenii de stiinta au crezut că explozia a fost cauzată de o cometă. Acum, predomina teoria conform careia un meteorit a explodat deasupra pamantului. Fenomenul nu a fost pe deplin elucidat, fiind luate în considerare şi alte ipoteze.

Citește și:   Superlative geografice : Munti si meteoriti

Cel mai mare meteorit căzut şi găsit se numeşte Hoba West. Cântăreşte aproximativ 60 de tone, dar se pare că iniţial a avut în jur de 90 de tone. S-a ajuns la această concluzie datorită cantităţii mari de materiale de origine meteotică ( 20 tone )găsite în jurul lui. Meteoritul a fost descoperit în anul 1920 şi se află în prezent la ferma Hoba West din Namibia ( SV Africii ). A ajuns pe Terra acum 80 000 de ani şi este alcătuit în întregime din metale ( fier şi nichel ).
Dimensiunile lui sunt de 2,95 x 2,88 x 1,22 m.

Cel mai mare meteorit găsit şi expus este Cape York. Cântăreşte 38, 8 tone şi este alcătuit în întregime din fier. A fost descoperit de exploratorul american Robert Edwin Pearz în anul 1894 în NV Groenlandei pe Meteorite Island, lângă Cape York. Denumirea iniţială a fost The Tent ( Cortul ), iar eschimoşii îl numeau Abnighito. Meteoritul a fost adus în anul 1897 în SUA şi expus la muzeul Hayden Planetarium din oraşul New York. Tot la acest muzeu se mai află expus un alt meteorit  numit Willamette, care cântăreşte 14,2 t. Acesta a fost descoperit in NV SUA şi se pare că a ajuns pe Terra acum 10 000 de ani.

Citește și:   Fenomene naturale extreme care au bătut toate recordurile

Cel mai adânc crater meteoritic se numeşte Deep Bay şi se află în Canada. Craterul are o adâncime de 220 m şi a fost descoperit cu ajutorul fotografiilor făcute di avion în anii 1956-1957. Diametrul este de 13, 7 km. Se pare că acum 100-150 mii de ani în acest loc a căzut un meteorit uriaş.

Articole interesante

1 comentariu

  1. Am câteva kilograme de meteoriți cum pot să găsesc un specialist în domeniu

Lasa un comentariu