Cele mai spectaculoase fenomene naturale din lume

0

Pe lângă fenomenele naturale pe care le ştim cu toţii, cum ar fi ploaia, zăpada, soarele şi aşa mai departe există şi fenomene mai puţin cunoscute, dar extrem de spectaculoase.

Pentru a se găsi explicaţia ştiinţifică a celor mai multe dintre ele a fost nevoie de ani întregi de cercetări. Iată câteva fenomene rare care se întâmplă pe planeta noastră.

Flori îngheţate

Florile îngheţate se găsesc la suprafaţa apei marilor cu sloiuri de gheaţă sau la suprafaţa lacurilor . Acestea “cresc” atunci când temperaturile sunt extrem de joase, iar condiţiile atmosferice calme cu salinitate mare şi cu o concentraţie de alte chimicale din apă marii. Acest lucru se întâmplă atunci când temperatura atmosferică este mai mică decât gheaţa de dedesubt.

Furnale de gheaţă

Sute de coşuri de gheaţă care ajung până la 20 de metri străpung încet cerul din Antarctica. Aceste coşuri sunt cunoscute că “furnale de gheaţă” şi se formează datorită unui contrast natural de temeperaturi calde şi reci întâlnite în Antarctica. Din zăpadă topită de vulcani se formează o peştera adâncă şi aburii ies la suprafaţă, îngheaţă şi se transformă în turnuleţe ţepoase.

Curcubeu “lunar”

Ştim că de obicei curcubeul apare imediat după ploaie, în special în zilele de vară şi se spune că răsare în special atunci când plouă cu soare. Ei bine, există un colţ pe planetă unde curcubeul răsare şi noaptea. Acest tip de curcubeu “lunar” este un fenomen rar care se petrece doar în condiţii atmosferice potrivite şi în anumite condiții astronomice, adică atunci când lumina lunii este reflectată şi refractată în picăturile de apă din aer. Luna plină sau aproape plină trebuie să fie suficient de jos pe cer pentru ca lumina ei să ajungă pe picăturile de apă din aer.

Norii “Morning Glory”

Norii care au fost denumiţi “Morning Glory” sunt un fenomen meteorologic care apare doar în parte de nord a Australiei. Acesta este un nor care poate ajunge de 1.000 de kilometric lungime şi de obicei se află la 100 -200 de metri deasupra pământului. Norii sunt de-a dreptul spectaculoşi! Norii Morning Glory se formează datorită circulaţiei mezoscalare asociată cu briza mării care se dezvoltă peste Peninsula Cape York şi Golful Carpentaria. Fenomenul apare cel mai des la sfârşitul lunii septembrie până la începutul lunii noiembrie.

Mingea de lumină

O minge de lumină a fost un fenomen atmosferic electric inexplicabil. Explozii de mingi care variază în diametru şi sunt de cele mai multe ori asociate cu furtunile, asfel poate fi descris acest fenomen neobişnuit. Până acum s-a descoperit că elementele prezente pe sol în timpul apariție acestor mingi de foc sunt siliciu, fier şi calciu. Această descoperire a dus la apariţia teoriei conform căreia mingea de lumină apare atunci când fulgerul loveşte solul şi se evaporă o parte din elementele minerale din sol.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?