Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Saturn

Sistemul solar – Planeta Saturn
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Saturn este cea de-a sasea planeta de la Soare, iar ca dimensiune este a doua din sistemul nostru solar. Aceasta planeta a fost botezata dupa zeul roman Saturnus, zeu care are ca si corespondent in mitologia greaca pe Kronos iar in mitologia babiloniana pe Ninurta.

Planeta este renumita, dar si recunoscuta usor dupa sistemul de inele formate in mare parte din particule de gheata si o cantitate mica de ramasite de piatra si praf.

Inelele au fost prima data observate de Galileo Galilei, in 1610, cu telescopul, dar nu au putut fi identificate ca atare. A scris in “Duke of Tuscany” ca “planeta Saturn nu este singura, dar are trei parti care aproape se ating una cu alta si nu se misca niciodata. Sunt asezate in linie, iar cea din mijloc este de trei ori mai mare decat celelalte.” In 1612 planul inelelor a fost orientat spre Pamant, iar inelele pareau sa fi disparut. Galileo se intreba: ”Oare Saturn si-a inghitit copiii?” referindu-se la mitul zeului Saturn care si-a mancat proprii copii. In 1613 inelele au reaparut, facandu-l pe Galileo sa fie si mai confuz.

In 1655, Christiaan Huygens a fost primul care a sugerat ca Saturn este inconjurata de inele, pentru ca in 1859 James Clerk Maxwell sa demonstreze ca inelele nu pot fi solide, caci ar deveni instabile si s-ar distruge. A sugerat ca inelele trebuie sa fie compuse din numeroase mici particule.

Exista doua teorii privind originea inelelor planetei Saturn. Prima dintre ele este ca acestea provin dintr-o luna a planetei, iar a doua ca inelele constituie resturi ale materiei nebuloase din care s-a format Saturn.

Structura interna a planetei Saturn este asemanatoare cu cea a planetei Jupiter, avand un miez de roca inconjurat de hidrogen si heliu. Miezul este asemanator ca si compozitie cu cel al Pamantului, dar mai dens. Se presupune ca masa miezului este de 9-22 mai mare decat a Pamantului. Temperatura miezului ajunge la 11,700 °C.

Planeta Saturn este compusa majoritar din hidrogen. In proportii mici gasim atat heliu cat si alte elemente chimice.

Interiorul este alcatuit dintr-un miez de roca si gheata, inconjurat de un strat dens de hidrogen metalic, urmat la exterior de un strat gazos.

Saturn este singura planeta a Sistemului Solar care are densitatea mai mica decat a apei. Chiar daca densitatea miezului este mai mare decat a apei, datorita atmosferei gazoase densitatea medie a planetei ajunge la 0.69 g/cm³.

Campul magnetic al planetei Saturn este mai puternic decat cel al Pamantului dar mai slab decat cel al lui Jupiter.In atmosfera planetei predomina hidrogenul (93,2%) si heliul (6,7%), dar au fost detectate si alte substante cum ar fi amoniac, acetilena, etan, metan. Cantitatea elementelor mai grele decat heliul nu se cunoaste cu exactitate. Masa totala a acestor elemente este estimata a fi de 19-31 ori mai mare decat a Pamantului.

Atmosfera planetei este blanda si manifesta caracteristici de lunga durata asemanatoare cu cele ale planetei Jupiter.

Viteza vantului pe Saturn poate ajunge pana la 1800 Km/h.

In 1990, telescopul spatial Hubble a observat un nor alb enorm langa ecuatorul planetei Saturn, iar in 1994 a fost observata o mica furtuna. In 1990 a avut loc o furtuna numita “Great White Spot”, un fenomen de scurta durata care apare in fiecare an saturnian, echivalentul a 30 de ani pe Pamant. Alte asemenea furtuni au fost observate in 1876, 1903, 1933, si 1960. Daca fenomenul isi mentine periodicitatea, o alta furtuna va avea loc in anul 2020.

Distanta aproximativa dintre Soare si Saturn este de 1,400,000,000 km. Cu o viteza orbitala de 9.69 km/s, planetei ii trebuie 10,759 ani pamantesti sa termine o rotatie in jurul Soarelui. Distanta dintre Saturn si Soare variaza cu aproximativ 155,000,000 km intre periheliu si afeliu (cel mai apropiat si respectiv cel mai departat punct al planetei in calea sa orbitala). Ultima estimare a duratei miscarii de revolutie a planetei a fost raportata in septembrie 2007, fiind de 10 ore, 32 minute, 35 secunde.

Pana la momentul actual au fost observati 60 de sateliti care graviteaza in jurul gigantului gazos.

Cel mai mare satelit, Titan, este mai mare decat planeta Mercur si in plus este singurul satelit din Sistemul Solar care prezinta o atmosfera signifianta. Cu toate aceastea nu este cel mai mare satelit din sistemul nostru solar, locul intai fiind ocupat de un satelit al planetei Jupiter care poarta denumirea de Ganymede.

In 2007 se cunosc 60 de luni care graviteaza in jurul planetei ,si inca trei neconfirmate care ar putea fi aglomerari mari de praf. Dintre acestea, 52 au primit nume. Multe sunt foarte mici: 34 au mai putin de 10 km diametru, iar 13 mai putin de 50 km. Doar 7 dintre luni au un diametru comparabil cu cel al lunii Pamantului.

Planeta a fost vizitata prima data de Pioneer 11 in septembrie 1979. Rezolutia imaginilor nu a fost destul de buna pentru a deslusi caracteristicile suprafetelor. Naveta spatiala a studiat deasemenea inelele, si a masurat temperatura de pe Titan.Saturn a fost cunoscuta din preistoric. In astrologia hindusa, sunt 9 obiecte astrologice, cunoscute ca Navagrahas. Saturn, unul dintre ele, este denumit “Sani” sau “Shani”. Cultura chineza si japoneza desemnau planeta Saturn ca “steaua pamantului”.

Saturn este cea mai departata planeta din cele cinci vizibile cu ochiul liber, celelalte patru fiind Mercur, Venus, Marte si Jupiter. Desi merita observata mai tot timpul pe cer, Saturn si inelele sale se disting cel mai bine cand se afla in sensul opus Soarelui.

A sasea planeta de la Soare este a doua ca marime din Sistemul Solar cu un diametru de 119,300 km. Cea mai mare parte din ce cunoastem azi despre aceasta planeta se datoreaza explorarilor navetei Voyager din 1980-1981.

Articole interesante

3 comentarii

  1. e super planeta chiar as vrea sa o vad de mai aproape dar nu se poate
  2. Saturn este a saptea planeta de la soare
  3. este a 6-a planeta de la soare pt. ca luna este satelit 😛

    frumos referat;)) mi’au folosit informatiile

    multumesc

Lasa un comentariu