Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Sistemul solar – Planeta Neptun

Sistemul solar – Planeta Neptun
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Neptun este cea de-a opta planeta de la Soare, totodata cea mai indepartata de acesta din Sistemul Solar. Are de 17 ori masa Pamantului, fapt ce o claseaza pe locul trei. Totodata, detine locul patru din punct de vedere al diametrului. Planeta este numita dupa zeul roman al marii, care are ca si corespondent in mitologia greaca pe Poseidon. Semnul sau astronomic Ψ este, o versiune a tridentului lui Poseidon. Planeta Neptun are masa mai mare decat a Pamantului,dar mai mica decat a planetei Jupiter, aceasta fiind de 1.0243 × 1026 kg.

La mare altitudine, atmosfera este 80% hidrogen si 19% heliu. In stratosfera,fotoliza ultravioleta a metanului produce acetilena si etan, observate in spectrul planetei.Structura interna este asemanatoare cu cea a lui Uranus. Miezul planetei este format din roca si gheata si are aproximativ masa Pamantului. Viteza sa de rotatie cumulata cu gradul de aplatizare indica faptul ca masa sa este mai putin concentrata spre centru decat Uranus. Rotindu-se in jurul Soarelui atat de departe, Neptun primeste foarte putina caldura. Sursa caldurii sale este necunoscuta dar discrepanta este imensa: Neptun este cea mai indepartata planeta de Soare, dar energia sa interioara este suficienta pentru a produce cele mai puternice vanturi planetare din Sistemul Solar, vanturi care ajung la 2100 km/h.

Atmosfera planetei este compusa din hidrogen, heliu si metan. Metanul din atmosfera contribuie la aparentul albastru al planetei. Datorita distantei mari fata de Soare, Neptun este una dintre cele mai reci planete, cu temperaturi de −218 °C inregistrate la cea mai mare altitudine, temperatura centrului fiind de 7,000 °C, comparabila cu suprafata Soarelui si asemanatoare cu ale celorlalte planete.O diferenta dintre Neptun si Uranus este activitatea meteorologica. Clima sa este caracterizata ca fiind extrem de dinamica, cu vanturi care ating viteza supersonica. Neptun nu este un gigant gazos, asemanator cu Jupiter si Saturn, ci mai degraba un gigant de gheata, insemnand ca are un miez mare si solid.

Citește și:   Sistemul solar - Planeta Saturn

Durata perioadei orbitale este de aproximativ 164.79 ani pamantesti. Inca nu a facut o rotatie completa de la descoperirea sa din 1846.

Au fost observate inele in jurul planetei albastre, dar mai putin substantiale decat cele ale lui Saturn. Aceste inele au un specific aglomerat, motiv pentru care nu se deslusesc dar care ar putea fi datorate interactiilor gravitationale cu luni mici apropiate.Neptun are 13 luni cunoscute de noi. Cea mai mare este Triton,descoperita de William Lassell, la 17 zile dupa descoperirea planetei. Spre deosebire de celelalte luni ale altor planete, Triton are o miscare de retrogradare, ceea ce indica faptul ca a fost, cel mai probabil, o planeta de sine statatoare. Triton este cel mai rece obiect care a fost masurat in Sistemul Solar, cu temperaturi de −235 °C.In ordinea descoperirii, al doilea satelit al planetei Neptun este Nereid, care are cea mai excentrica orbita din tot Sistemul Solar.

Din iulie pana in septembrie, Voyager 2 a descoperit sase noi luni neptuniene. Dintre acestea Proteus este notabil datorita marimii sale cat si a densitatii. Patru luni ale planetei, Naiad, Thalassa, Despina si Galatea orbiteaza destul de aproape pentru a nu depasi inelele lui Neptun. Larissa a fost descoperita in 1981. Inca cinci luni au fost descoperite intre 2002 si 2003. Deoarece Neptun a fost zeul roman al marii, lunile planetei au fost numite dupa zeii mai mici ai marii.Neptun a fost vizitata de o singura naveta spatiala, Voyager 2, in 1989.

Citește și:   Iar despre învățământ

Descoperita pe septembrie 1846, Neptun a fost prima planeta descoperita mai degraba prin predictie matematica decat prin observare. Perturbarile in orbita lui Uranus au condus astronomii la concluzia existentei planetei Neptun.

La scurt timp dupa ce a fost descoperita,se faceau referiri la Neptun ca “planeta din exteriorul lui Uranus” sau “planeta lui “Le Verrier”. Prima sugestie de nume a venit de la Galle, care a propus numele Janus. Cerand dreptul de a-si numi descoperirea, Le Verrier a propus numele Neptune. Cererea pentru un nume mitologic era indreptatita de numele asemanator al altor planete, toate fiind numite dupa zei romani, mai putin Uranus si Pamantul.Schitele lui Galileo Galilei arata ca a observat prima data planeta Neptun pe 28 decembrie 1612 si din nou pe 27 ianuarie 1613. De fiecare data a confundat planeta cu o stea,nefiind creditat cu descoperirea sa.

Planeta Neptun nu se poate vedea cu ochiul liber. Cu un telescop s-ar vedea ca un disc albastru. Dimensiunea sa aparent mica i-a ambitionat pe cercetatori sa o studieze.

Articole interesante

1 comentariu

  1. imi place foarte mult mel aia dar si filmuletul

Lasa un comentariu