De pe mica noastra planeta, am privit spre cer de mii de ani. Astronomii din cele mai vechi timpuri au observat puncte de lumina ce pareau sa se miste printre stele. Ei le-au zis acestor obiecte, planete si le-au denumit dupa zeii romani, considerandu-le prezente divine: Jupiter – regele zeilor, Marte – zeul razboiului, Mercur – mesagerul zeilor, Venus – zeita frumusetii si a iubirii si Saturn – tatal lui Jupiter si zeu al agriculturii, Neptun – zeul marilor, Uranus – zeul cerurilor si tata al lui Saturn. Chiar si in zilele noastre multi oameni continua sa creada sa miscarea planetelor le afecteaza vietile, desi comunitatea stiintifica respinge aceasta supozitie. Pamantenii au mai observat cometele si meteoritii ce pareau a cadea din cer. Sunt opt planete in Sistemul Solar (Mercur, Venus, Pamant, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun) si 270 planete extrasolare.
Sistemul Solar mai cuprinde si cel putin trei planete pitice (Ceres, Pluto si Eris) si miliarde de corpuri ceresti (asteroizi, comete, meteoriti si praf interstelar). Multe din aceste planete sunt orbitate de una sau mai multe luni, care pot fi mai mari decat planetele mici. Sistemul Solar face parte din galaxia numita Calea Lactee ( popular Calea Laptelui ), o galaxie in forma de spirala. Bratele acestei spirale contin pe langa altele si materie interstelara, nebuloasa si stele tinere ce iau nastere din aceasta materie.Sistemul solar este situat pe un mic brat al spiralei numit si bratul Orion, care face legatura intre bratele alaturate mai importante, Perseu si Sagetator. Calea Lactee este galaxia gazda a sistemului nostru solar si a altor aproximativ 200 miliarde de stele cu planetele lor si peste 1000 nebuloase. Soarele este o stea de marime mijlocie, masa lui este de aproximativ 740 de ori mai mare decat masa tuturor planetelor si are diametrul de 1.392.000 km (adica de 109 ori mai mare decat al Pamantului). Soarele emana continuu lumina si caldura. Distanta de la Soare la Pamant este de aproximativ 150.000.000 Km si este considerata ca unitate astronomica pentru distante in sisteme planetare. Si Soarele se roteste. Cu ajutorul petelor solare sau utilizand efectul Doppler, se poate pune in evidenta rotatia Soarelui. Observatiile arata ca Soarele se roteste ca un fluid, cu o perioada de 25 de zile la ecuator si de peste 30 de zile la poli. Rotatia se efectueaza in sens direct adica in sens invers acelor ceasornicului. Luminii solare ii ia 8,31 minute sa ajunga pe Pamant.
Mercur
Este cea mai apropiata planeta de Soare, fiind totodata si cea mai mica planeta din Sistemul Solar. Temperaturile de pe suprafata ei variaza de la -180 grade Celsius pana la 430 grade Celsius. Aspectul general al reliefului mercurian este similar celui lunar. Pe fotografii se observa numeroase cratere, falii, bazine vaste, campii si faleze interminabile. Cercetarile arata ca relieful planetei Mercur s-a format in urma unui bombardament intens cu meteoriti, urmat de o era vulcanica, extinsa pe toata planeta. Mercur nu are sateliti naturali si nici o atmosfera substantiala.
Venus
Mai este numita si Luceafarul. Este cea mai calda planeta a Sistemului Solar. Suprafata planetei este formata din campii intinse si regiuni muntoase cu vulcani si rauri de lava. Deoarece planeta Venus are o miscare retrograda, un „observator” de pe aceasta planeta ar constata ca
miscarea aparenta a boltii ceresti are loc de la vest spre est, exact invers decat o vede observatorul terestru. Iata de ce se spune ca pe Venus Soarele rasare la vest si apune la est. Planeta Venus are perioada de revolutie (durata anului venusian) de 225 de zile, mai scurta decat perioada de rotatie axiala. Cu ajutorul navelor spatiale s-a ajuns la concluzia ca planeta Venus are o atmosfera de circa 80 – 100 de ori mai masiva decat cea terestra. Compozita chimica a acesteia este: bioxid de carbon ~96.5%, azot ~3.5%, dioxid de sulf , Argon, vapori de apa si
alte componente de mai mica importanta. Atmosfera planetei Venus are o densitate foarte mare, fapt care impiedica observarea optica a solului respectiv, iar bioxidul de carbon produce efectul de sera si contribuie la cresterea temperaturii pe suprafata. Pe baza observatiilor, s-a
ajuns la concluzia ca suprafata planetei Venus are o temperatura de circa 475grade C, iar presiunea atmosferica de circa 90 atmosfere.
Pamantul
A treia planeta de la Soare are o varsta de aproximativ 4,5 miliarde de ani. Este singura planeta din Sistemul Solar pe care exista viata. Este si singura planeta care are o substanta ( apa ), aflata in toate cele trei stari de agregare. In atmosfera terestra exista foarte putin hidrogen desi acesta este elementul cel mai raspandit in partea cunoscuta a Universului. Cantitatea redusa de hidrogen din atmosfera terestra este in favoarea dezvoltarii vietii pe Pamant deoarece, daca acesta s-ar gasi in cantitate mai mare, el s-ar combina cu oxigenul liber si ar ramane prea putin oxigen pentru intretinerea vietii. De asemenea, din combinarea hidrogenului cu azotul si carbonul, s-ar obtine o atmosfera de amoniac si metan care ar fi nefavorabila dezvoltarii vietii. Pamantul are un satelit natural, Luna. Avand in vedere faptul ca dintre toate corpurile ceresti naturale, Luna este la distanta cea mai mica fata de Pamant, ea ridica o serie de probleme atat observationale cat si cu privire la calatoriile cosmice. Din cercetarile efectuate s-a constatat ca Luna nu are atmosfera si unde nu exista atmosfera nu exista nici apa, nu sunt nori si nici ploaie si nici zgomot. Prin urmare, neexistand atmosfera, nu exista difuzia luminii solare, de aceea in timpul noptii lunare, adica in decursul a doua saptamani terestre, cerul vazut de pe Luna este complet intunecat.
Marte
Are jumatate din marimea pamantului. Culoarea predominanta a planetei este rosie. Apa nu poate exista in forma lichida, ci doar solida si sub forma de vapori. Cu telescopul se observa pe suprafata planetei detalii fixe, care se pot clasifica in modul urmator:
– Continetele sau deserturile sunt regiuni luminoase de culoare rosie-portocalie, care acopera aproape 2/3 din discul aparent al planetei.
– Calotele polare sunt pete albe, care se formeaza in jurul polilor, avand dimensiuni variabile cu anotimpul martian. Ele apar toamna, iarna se intind pana la 50o latitudine, iar vara de regula dispar.
– Marile sau regiunile intunecoase care ocupa aproape 1/3 din discul planetei. Apar ca niste pete pe fondul regiunilor luminoase si prezinta variatii sezoniere. Denumirea de mari este improprie, deoarece ele nu contin apa. Fata de continente care sunt regiuni mai inalte, „marile”
reprezinta depresiuni pe suprafata planetei. Ele au culoarea rosie, care este culoarea predominanta a planetei, datorita continutului mare de fier din rocile solului martian.
-Norii sunt detalii atmosferice trecatoare, care uneori acopera o mare fractiune a discului, impiedicand observatiile. Norii sunt de doua feluri: nori galben-portocalii din praf (formati prin „furtunile de nisip” ce au loc in regiunile rosietice, care sunt deserturi cu nisip) si nori albi compusi, probabil, mai ales din cristale de gheata, dar si din gheata carbonica. Miile de fotografii obtinute arata ca planeta Marte are un relief extrem de variat: campii intinse pietroase, vai sinuoase si albii ale unor rauri secate, cratere vulcanice de dimensiuni neobisnuite, cratere meteoritice etc. Tot aici se afla si cel mai inalt vulcan din Sistemul Solar, numit Muntele Olimp.
Jupiter
Este cea mai mare planeta din Sistemul Solar. Are 63 sateliti. Temperatura planetei Jupiter este mult mai scazuta decat a celorlalte planete amintite pana acum. Atmosfera lui Jupiter este compusa din molecule de hidrogen (H2) si heliu, metan si amoniac.Suprafata acestei planete este de doua ori mai mare decat suprafata totala a celorlalte planete.
Saturn
Este de 95 de ori mai masiva decat Pamantul, este inconjurata de inele formate din bucati mici de roca si gheata. Are densitatea atat de mica, incat ar putea pluti pe apa. Temperatura la suprafata planetei este de aproximativ -113 grade C.
Uranus
Intrucat ecuatorul este inclinat cu 98 grade pe planul orbitei, executand o rotatie axiala retrograda (in sensul acelor ceasornicului), planeta efectueaza o miscare de revolutie de 84 ani tertestri. Uranus are cea mai scazuta temperatura din Sistemul Solar, cu un minim de circa
-224oC. In ultimul timp in jurul acestei planete au fost descoperite inele asemanatoare cu cele din jurul lui Saturn. Atmosfera lui Uranus este asemanatoare cu aceea a lui Jupiter si Saturn fiind compusa din amoniac, metan si hidrogen molecular. Atmosfera este foarte densa si nu se pot vedea detalii pe suprafata planetei. Are 27 sateliti.
Neptun
Este considerata sora geamana a lui Uranus. Este bantuita de vanturile cele mai puternice. Are masa de 17 ori mai mare decat cea a Pamantului. Atmosfera planetei Neptun se compune din hidrogen, heliu si metan. Are 13 sateliti.
4 comentarii