De ce strălucesc stelele?

0

Stelele sunt mingi strălucitoare formate din gaz sau plasmă care sunt ținute împreună de gravitație. Aceeași forță care ne ține pe fiecare dintre noi pe Pământ, ține de asemenea și stelele împreună. Soarele este un exemplu de stea galbenă. De fapt, fiecare stea pe care o vedem pe cer este un soare. Însă, foarte îndepărtat.

Cum se formează stelele?

Stele formate din nori reci de praf și gaze în spațiu se numesc nebuloase. Pentru că norii sunt foarte reci, mult mai reci decât oriunde pe Pământ, atomii se adună împreună și gazele formează aglomerări strânse numite protostele.

Pe măsură ce gravitatea atrage mai multe gaze mai aproape, protostelele încep să se rotească.

La fel cum tălpile încep să se încălzească atunci când le frecăm de covor, rotirea protostelelor determină atomii de gaz să se frece unii de alții. Acest lucru creează fricțiune sau energie termică.

Rotirea face, de asemenea, că elementele mai grele să se deplaseze în centrul protostelelor, făcându-le mai dense.

Astfel se formează o stea.

Cum strălucesc stelele?

Stelele au o gravitație intensă care împinge în mod constant spre interior.  Această gravitație face ca miezul dens al stelei să se încălzească și stabilește etapa de fuziune nucleară care va avea loc.

Fuziunea nucleară este atunci când doi sau mai mulți atomi mici se adună și formează un atom mai mare. În cazul stelelor, fuziunea nucleară transformă atomii de hidrogen în unii de heliu. Acest proces de fuziune formează cantități mari de radiații, lumină și energie în mijlocul stelei.

În timp, particulele de energie electromagnetică numite fotoni se îndreaptă spre suprafață și se lansează în spațiu ca vânt solar.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?