Curiozități despre râurile care străbat teritoriul României

0

România este o țară care are toate tipurile de unități acvatice, iar râurile ocupă un loc important printre aceste categorii. Toate râurile din România aparțin bazinului hidrografic al Mării Negre. Teritoriul țării noastre este străbătut de mii și mii de kilometri de râuri, iată câteva lucruri mai puțin știute despre aceaste ape.

  • Singurul râu din România care curge de la sud la nord este râul Nicolina. Acesta izvorăște din comuna Bârnova (județul Iași) și se varsă în râul Bahlui, pe teritoriul municipiului Iași și are o lungime de aproximativ 20 de km.
  • Râul Caraş este râul cu cei mai mulți afluenți din tara noastră. Acesta are 19 afluenți;
  • În România, Dunărea parcurge 1050 km;
  • Oltul izvorăște din Munții Hășmașul Mare și străbate șapte județe astfel: Harghita, Covasna, Brașov, Sibiu, Vâlcea, Olt și Teleorman.
  • Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei, după Volga – şi singurul din Europa care curge de la est la vest – având izvorul în Munţii Pădurea Neagră din Germania – parcurge apoi 10 state (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova şi Ucraina) şi patru capitale europene (Viena, Bratislava, Budapesta şi Belgrad), pentru ca, după 2.860 de kilometri, să formeze Delta Dunării și, apoi, să se verse în Marea Neagră prin cele trei brațe: Chilia, Sfântu Gheorghe și Sulina.
  • Primul pod peste Dunăre a fost construit de Apolodor din Damasc, care a avut nevoie de doar doi ani, între anii 103 și 105, pentru a-l construi, legătura între cele două maluri fiind lungă de circa 1135 metri şi având 12 metri înalţime. Acel pod a avut un rol decisiv în cucerirea Daciei, înlesnind trecerea trupelor romane pe teritoriul regelui Decebal, în cel de-al doilea război daco-roman.
  • Majoritate râurilor de pe teritoriul României au origine carpatică, Marea Neagră fiind cea care colectează apa râurior, prin intermediul bazinului Dunării.
  • Cel mai mic râu din România este râul Putna, aceasta având o lungime de 144 de kilometri.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?