24 ianuarie, Ziua Unirii. Cum este sărbătorită anul acesta

0

24 ianuarie este ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire. La această dată a avut loc Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Ziua de 24 ianuarie 1848 devine astfel o zi de o însemnătate crucială în istoria națională.

Început în anul 1848, procesul de unire a celor două principate s-a bazat pe apropierea puternică economică și culturală între cele două țări. Țara Românească s-a unit cu Moldova sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. Mica Unire din 24 ianuarie 1859 a fost primul și cel mai important pas pe calea înfăptuirii statului unitar național, care a deschis calea spre Marea Unire sărbătorită pe 1 decembrie 1918.

Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române înfăptuită în 1859 sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza vor fi sărbătoriți și anul acesta, ca în fiecare an la Alba Iulia, printr-o serie de manifestații omagiale special pregătite pentru această ocazie.

La Iași se va organiza o ceremonie restrânsă cu ocazia zilei de 24 ianuarie, care se va desfășura ținându-se cont de restricțiile impuse de pandemie. În București, Unirea Principatelor Române sau Mica Unire poate fi celebrată la Muzeul Național de Istorie a României. Micro-expoziția „Stemele Principatelor Unite” este deschisă începând cu ziua de vineri, 22 ianuarie 2021. Expoziția se va încheia pe data de 15 februarie 2021, între orele 09:00 și 17:00.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?