24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. Cum s-a realizat Mica Unire

0

Data de 24 ianuarie are o semnificație importantă în istoria poporului român. Pe 24 ianuarie 1859 are loc Unirea Principatelor Române sau Mica Unire, care reprezintă totodată și primul pas important pentru formarea statului național unitar român.

Cum s-a realizat Mica Unire de la 24 ianuarie 1859

  • Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire (Marea Unire fiind cea de la 1 Decembrie 1918, de la Albă Iulia), reprezintă unificarea vechilor principate, Moldova și Țara Românească, într-un Principat unit.
  • Unirea Principatelor Române s-a făcut sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza.
  • Unirea celor două principate a fost un proces care a început în 1848, bazat pe puternică apropiere culturală și economică între cele două țări.
  • În anul 1848 s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.
  • Alexandru Ioan Cuza a fost ales domnitor în unanimitate la dată de 5 ianuarie 1859, în Moldova, că reprezentantul „Partidei Naționale”. Ulterior,  deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru Ioan Cuza, în cadrul unei ședințe secrete a Adunării, această fiind acceptată în unanimitate.
  • Poartă Otomană și Austria au considerat evenimentul petrecut la 24 ianuarie 1859 o încălcare a Convenției de la Paris. Cu toate acestea, în textul Convenţiei din 1858 nu s-a prevăzut ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane separate.
  • Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, astfel a realizat unirea politică în anul 1862.
  • După înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen. Principatele Unite primesc în mod oficial numele de România, abia prin Constituția adoptată la 1 iulie 1866 deoarece pe data de 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România. În acest fel s-a creat actualul stat.


Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?