Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

1 Decembrie: totul despre ziua națională a României

1 Decembrie: totul despre ziua națională a României
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

1 Decembrie este ziua naţională a României şi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu România, în anul 1918.

În fiecare an, pe 1 Decembrie, românii din toate colțurile țării și din străinătate sărbătoresc ziua națională, iar în multe locuri din țară sunt organizate parade militare și festivități pentru a marca acest moment important din istoria țării noastre.

Ziua de 1 Decembrie a fost adoptată că ziua națională a României în anul 1990, după înlăturarea regimului comunist.

Din punct de vedere istoric, la 1 Decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români veniţi din Ardeal și Banat, a adoptat o Rezoluţie prin care s-a consfinţit unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România.

Textul rezoluției a fost citit de politicianul Vasile Godiș și sună în acest fel: „Adunarea națională a tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească, adunați prin reprezentanții lor îndreptățiți la Alba Iulia în ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români și a tuturor teritoriilor locuite de dânșii cu România. Adunarea proclamă îndeosebi dreptul inalienabil al națiunii române la întreg Banatul, cuprins între Mureș, Tisa și Dunăre.”

Citește și:   Rezultatele la BAC

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, la 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinad, fiind votată de Adunarea Deputaţilor în şedinta din 29 decembrie 1918.

Astfel, ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitate Naţională şi marchează momentul creării României Mari.

Articole interesante

Lasa un comentariu