Plante carnivore – Roua cerului

6

Plantele carnivore reprezintă adevărate curiozităţi ale naturii, excepţiile de la regulă, care i-au fascinat pe oamenii de ştiinţă, prin comportamentul lor deosebit. Au devenit şi subiectele unor filme ştiinţifico-fantastice, filme în care apar devorând animale sau oameni. În realitate aceste plante se hrănesc doar cu insecte mici, care ajung întâmplător în „capcanele” pe care le au aceste plante (frunze lipicioase, păroase, ţepoase sub formă de săculeşi adânci etc.).

La noi în ţară cresc puţine plante de acest fel. În Delta  se găseşte otrăţelul de baltă (Utricularia vulgaris) sau Adrovanda vesiculoasa, o planta acvatică cu înfăţişarea unei tufe plutitoare şi cu frunze ale căror modificari constituie veritabile capcane, fara nicio iesire pentru animalele acvatice mici.

Dar cea mai cunoscută este Roua cerului, sau Drosera  rotundifolia. Face parte din categotia plantelor ocrotite de lege

Ea creşte în zonele muntoase, în turbării. Ca şi multe alte surate ale ei, Drosera  rotundifolia prezintă numeroşi perişori lipicioşi. În zborul lor, micile insecte poposesc şi pe frunzele acestei plante. dar nu o mai pot părăsi pentru că se lipesc de acei perişori. Aceeaşi perişori secretă o substanşă care ajută la digerarea „pradei”. Se spune că o astfel de plantă devorează cam 50 de insecte pe an.

Planta are organele obişnuite. Rădăcina este mai slab dezvoltată. La baza plantei se află o rozetă ce are diametrul de aproximativ 4 cm. Din această rozetă pornesc frunzele. . Din rozeta de frunze se înalţă tulpina, lungă de aproximativ 25 cm. Pe această tulpină se află dispuse florile, care au culoarea albă-roz sau violet. Frunzele au peţiolul lung, fiind acoperite cu perişorii despre care am mai vorbit. Substanţa lipicioasă şi incoloră secretată de perişori seamănă cu picăturile de rouă, de aici şi denumirea plantei. Atinge circa 10-80cm inaltime. Îi place umiditatea, nu suportă lumina puternică.

Este folosită şi ca plantă medicinală. În acest scop se recoltează ăn perioada de înflorire, iulie-august. Roua cerului are efecte benefice pentru bronsită şi tuse convulsivă.  Are efect antispastic, emolient şi expectorant.6 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?