Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus). Este o floare de o deosebită frumuseţe. «Cînd o vezi pentru întâia oară, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-1 vezi aievea. Deodată, nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi diamante, cum pare când picătura de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre.?» Aceasta este descrierea pe care i-a făcut-o savantul român Ion Simionescu gingaşei orhidee, cunoscută sub numele de papucul-doamnei.
Sub soarele călduţ al primăverii, după ce zăpada s-a topit, eleganta orhidee răsare din pâmânt. Pe tulpină se dezvoltă 4—5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, apare o singură floare, de o gingăşie neasemuită.Seamănă cu un papucel de catifea, plăsmuit pentru o prinţesă din basme. Buza de jos a florii e ca un balconaş galben, stropit pe dinăuntru cu puncte şi linii rubinii. Înăuntrul lui e ascuns nectarul dulce, atât de mult căutat de insecte şi care fae posibilă polenzarea. Pe lături o înconjoară patru petale.
Creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase. Datorită frumuseţii ei, a fost culeasă fără milă. Înfloreşte din luna mai până în mijlocul lui iulie, când se trece. Numărul acestor plante s-a împuţinat, dispărînd din multe regiuni ale ţării.
Azi poate fi întâlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlăului, Făgăraşului şi Retezatului.
Este monument al naturii. Nu rupeţi aceasta minunată floare, dacă o întâlniţi, daţi prilejul şi altora să admire minunile naturii.
Astept raspuns!
Va doresc o primavara frumoasa!