Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus)

Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus)
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Papucul-doamnei (Cypripedium calceolus). Este o floare de o deosebită frumuseţe. «Cînd o vezi pentru întâia oară, te opreşti în faţa ei ca în faţa unui tablou vestit, dorit să-1 vezi aievea. Deodată, nu-ţi dai seama: e o bijuterie de safire, rubine şi diamante, cum pare când picătura de rouă se opreşte în corola ei, sau un fluture rar, ori vreun colibri rătăcit prin plaiurile noastre.?» Aceasta este descrierea pe care i-a făcut-o savantul român Ion Simionescu gingaşei orhidee, cunoscută sub numele de papucul-doamnei.

Sub soarele călduţ al primăverii, după ce zăpada s-a topit, eleganta orhidee răsare din pâmânt. Pe tulpină se dezvoltă 4—5 frunze late, cu nervuri proeminente. În vârful ei, apare o singură floare, de o gingăşie neasemuită.Seamănă cu un papucel de catifea, plăsmuit pentru o prinţesă din basme. Buza de jos a florii e ca un balconaş galben, stropit pe dinăuntru cu puncte şi linii rubinii. Înăuntrul lui e ascuns nectarul dulce, atât de mult căutat de insecte şi care fae posibilă polenzarea. Pe lături o înconjoară patru petale.

Creşte în umbra pădurilor de fag sau în locurile mai însorite, calcaroase. Datorită frumuseţii ei, a fost culeasă fără milă. Înfloreşte din luna mai până în mijlocul lui iulie, când se trece. Numărul acestor plante s-a împuţinat, dispărînd din multe regiuni ale ţării.

Azi poate fi întâlnită mai ales în cetăţile de piatră ale Bucegilor, Ceahlăului, Făgăraşului şi Retezatului.

Este monument al naturii. Nu rupeţi aceasta minunată floare, dacă o întâlniţi, daţi prilejul şi altora să admire minunile naturii.

Articole interesante

4 comentarii

  1. exista aceasta si in zona Rachitele – Cascada Valul Miresei, la poalele Muntilor Apuseni,iar daca nimeni nu i-a masuri pentru a fi protejate exista riscul sa fie distruse
  2. Chiar ca seamana cu niste papuci!:)) Haios, dar, sincera sa fiu, am vazut si flori mai interesante…:D
  3. Astazi, 01.03.2011, am primit o floare din aceasta. As dori sa stiu cum trebuie intretinuta (la ce interval se uda).In anul 2010 (in vara) am mai avut aceasta floare, dar nu a rezistat decat 3 luni.
    Astept raspuns!
    Va doresc o primavara frumoasa!

Lasa un comentariu