Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Ciupercile luminoase

Ciupercile luminoase
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ati fost vreodata noaptea in padure? Daca vedeti niste luminite, sa nu va speriati. Si nici sa nu va bucurati, crezand ca ati gasit cine cine stie ce comori ascunse.

Ciudatele luminite sunt radiatiile luminoase emise de niste ciuperci destul de des intalnite, care seamana cu ghebele, cu care de altfel sunt si rude.

Aceste luminite le puteti vedea si pe copaci si sunt produse de ghebele de copac (Armirallia mellea). Cordoanele ramificate ale miceliului reprezinta partea luminoasa. Acestea se dezvolta intre scoarta si lemnul putred al copacului. Lumina lor este destul de puternica, astfel incat, daca vom lua o bucata de lemn cu astfel de ciupoerci si o vom pune in camera, noaptea vom avea o sursa de lumina difuza, placuta.Ne putem construi o veioza naturala.
Dar sunt si ciuperci, mai ales in zonele calde, a caror lumina este produsa de palarie.

Cele care cresc jos, pe sol, printre frunze si pe sub frunze, lumineaza noaptea ca si cum ar o vatra de jar pe care focul arde incet si aproape cu aceeasi intensitate.

Imaginea este deosebit de frumoasa si a dat nastere la legende. Mult timp oamenii au crezut ca aceste lumini sunt date de comorile ascunse cu mult timp in urma in pamant. De aici si credinta ca noaptea „ard focurile comorilor”.
Aceasta este o alta minune a naturii pe care oamenii, in setea lor dupa cunoastere, au descoperit-o, au studiat-o si ne-au explicat-o si noua.

Articole interesante

5 comentarii

  1. Este o descoperire foarte interesanta, si sunt facinat de idea construirii unei lampi naturale. De asemenea legendele lor sunt si ele la fel de misterioase ca aceste mici „luminite”.
  2. Mersi am luat-o ca un referat si am primit 10 .E super ideea si cu lampa .
  3. Natura este minunata, surprinzatoare si avem multe inca de invatat de la inventiile ei.
    Nu s-a spus in articol daca aceste ciuperci fac parte dintre cele comestibile, ceea ce cred ca e foarte important, pentru ca daca venim in contact cu ele ar trebui sa stim mai multe in acest sens.
    Multumesc.
  4. ca sa dea lumina ciuperca trebuie sa fie vie?(apropo de veioza)
  5. ca sa dea lumina ciuperca trebuie sa fie vie?(apropo de veioza)

Lasa un comentariu