Cel mai bătrân copac

5

   Până acum se ştia că cel mai bătrân copac se află in America de Nord şi că are venerabila vârstă de 5000 de ani. Dar iată că „bătrânul” a fost detronat de alt „confrate”, un molid desoperit de curand in Suedia. Specialistii au stabilit ca varsta molidului este de nici mai mult, nici mai putin de 9.950 de ani.

Vârstinicul molid a fost descoperit pe lantul muntos din provincia Dalarna, aflata in nord -vestul orasului Stockholm, si a infirmat teoriile anterioare conform carora molidul este un copac relativ recent in Suedia.

Cercetatorii au gasit patru generatii de molid in Dalarna si, cu ajutorul metodelor stiintifice au determinat varsta copacilor, respectiv 375, 5.660, 9.000 si 9.550 de ani.

Pana acum pinii din America de Nord au deţinut recordul de varsta avand intre 4.000 si 5.000 de ani. Oamenii de ştiinţă au mai declarat că cercetarile pe molizi pot oferi informatii valoroase, mai ales despre schimbarile climatice, dar şi despre evoluţia unor plante de-a lungul anilor pe Pământ.5 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?