Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Banianul sau smochinul pagodelor

Banianul sau smochinul pagodelor
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Arbori ciudaţi există pe toate paralelele şi meridianele globului. Unii atrag prin dimensiuni ori formă, alţii prin flori sau fructe.

Banianul sau smochinul pagodelor (Ficus bengalensis) atrage prin modul său deosebit de a creşte. Datorită ciudăţeniei sale, budiştii îl consideră arbore sfânt. Adeseori, îi pun seminţele la încolţit în pereţii sau în acoperişul de lemn al pagodelor. în acest suport puţin obişnuit ele germinează. Cum arborele este epifit (nefixat în pământ prin puternice rădăcini subterane) din ramuri se dezvoltă rapid rădăcini aeriene (adventive), care se fixează de sol ca nişte «proptele» sau «catalige».

Pe măsură ce arborele creşte şi formează ramuri, din fiecare ramură pornesc în jos «proptelele»; ele susţin şi hrănesc coroana. Treptat, dintr-un singur trunchi apare o adevărată pădure, care poate acoperi o suprafaţă de 2—4 hectare. Poate fi comparat cu un templu verde, susţinut de sute de coloane.

Privind un astfel de arbore fixat de acoperişul unei pagode, ai impresia că, într-adevăr, banianul se naşte chiar din ea. De aici a apărut şi superstiţia că ar fi «sfânt». Uneori localnicii îşi construiesc sălaşele sub o astfel de «pădure» ciudată, suprafaţa unui sat fiind adeseori echivalentă cu cea acoperită de un banian.

Citește și:   Lupul

Articole interesante

1 comentariu

  1. Nu am mai auzit despre acesti arbori ciudati.Mi se pare nemaipomenit.Un articol de nota 1o cu felicitari

Lasa un comentariu