Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Porumbelul-cu-coroana

Porumbelul-cu-coroana
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Printre nenumăratele neamuri de porumbei, Porumbelul-cu-coroană Gou-ra coronata) ocupă un loc deosebit. Este considerat cel mai mare şi cel mai frumos porumbel de pe Pământ, împreună cu ceilalţi doi reprezentanţi ai speciei de porumbei-încoronaţi. Porumbelul-cu-coroană trăieşte în nepătrunsele păduri din Noua Guinee. Are un corp greoi, de dimensiunile unei găini, picioare mai lungi decât ale celorlalte specii de porumbei. Coloritul penajului este de un albastru-violet, asemănător ardeziei. Aripile şi coada îi sunt rotunjite şi nu prea lungi. Caracteristica sa o formează o frumoasă creastă de pene scămoşate, pe care porumbelul o poate coborî sau înfoia ca un evantai, după cum este liniştit sau nu. De aici îi vine şi numele.

Trăieşte în grupuri mici, mai mult pe sol, căutându-şi hrana, formată mai ales din seminţe şi fructe mici, căzute din pomi. Femela depune 1—2 ouă într-un cuib destul de primitiv construit. Când ies din găoace, puii sunt golaşi. Părinţii îi hrănesc cu aşa-numitul «lapte-de-porumbel», produs în guşa lor. Pe măsură ce cresc, laptele se transformă într-un fel de «brânză», la care se adaugă şi hrană semidigerată, alcătuită din seminţe şi fructe, preparată tot în guşa părinţilor.

Cercetătorii au constatat, în urma studiilor făcute asupra porumbeilor, că «laptele» lor apare în guşă când se apropie timpul ieşirii puilor din ou. Pe măsură ce puii cresc se îmbracă treptat cu pene, încep să zboare şi, cînd sunt pe deplin formaţi, pornesc să-şi caute singuri hrana. Porumbelul-cu-coroană a fost întotdeauna o pasăre rară, ca de altfel toţi reprezentanţii porum beilor-încoronaţi. Dar odată cu introducerea în Noua Guinee a unor noi animale de pradă, aduse de pe continent, el a devenit şi mai rar. Aceasta explică de ce puţine grădini zoologice îl au printre pensionarii lor. Iar când îl au, reprezintă un exponat deosebit de preţios şi interesant.

Articole interesante

5 comentarii

  1. de ce este considerat porumbel la dimensiunile sale? din aceasta imagine seamana mai mult cu un paun mai mic.
  2. de ce porumbelul evantai are o coroana asa de bogata
  3. ce inseamna ardezie?de ce are porumbelul evantai o coroana asa de bogata?

Lasa un comentariu