Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Paunul ( Pavo cristalus )

Paunul ( Pavo cristalus )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Ori de câte ori privim un păun, ne minunăm de curcubeul inimitabil de culori srtălucitoare pe care le avem în faţa ochilor. Din aceasta cauza este probabil cea mai cunoscuta pasare ornamentala din lume.

Răspândire

Este originar din Asia ( India, Sri Lanka ),dar datorită frumuseţii penajului său a fost adus în mai toate colţurile lumii, ca pasăre semicaptivă. Aspectul impresionant al paunului l-a facut cunoscut înca din antichitate în afara teritorilului sau originar (sudul Asiei), fiind crescut de-a lungul secolelor întâi în China si apoi in Europa. Prin intermediul corăbierilor fenicieni paunul a ajuns în îndepărtatul Egipt încă de acum 3 000 de ani. Şi în cetatea Romei au popost eleganţii păuni, fiind apreciati atât pentru aspectul ornamental, dar şi ca deliciu culinar. În anul 1936 s-a facut o descoperire stiintifica interesantă: în districtul Sankuru, din centrul statului african Congo, traieste – nu se stie de când – Afropavo congensis, aică păunul de Congo, din aceeaşi familie cu cel asiatic. Nu se ştie cum a ajuns acolo.

Deşi carnea de păun este tare, în Europa medievala a continuat să fie considerată delicatesă pe mesele nobililor ( se credea că nu este perisabilă ). Astăzi păunii sunt crescuţi doar în scop ornamental.

Citește și:   Dinozauri - Diplodocus

Descriere

Păunuii au corpul mic, cât al unei raţe, cântărind 1-2 kg. Femelele au penajul maroniu cu alb şi coada scurtă. Masculii au un penaj mult mai impresionant decât al femelelor. De aceea, când o persoană îşi pune multe podoabe, se spune că s-a împodobit ca un păun.

Corpul este acoperit cu fulgi albastri, stralucitori, coada sa fiind formata din aproape 150 de pene lungi, fiecare avand un „ochi” cu irizari.Peste 2 treimi din lungimea corpului o reprezintă coada, de fapt trena, cum este numită corect ( Coada în sine este scurta şi maro, la fel ca a păuniţelor). Păunul îşi răsfiră trena în cadrul ritualului de împerechere. Un paun cu coada deschisa în evantai este o încântare pentu ochiul omenesc. El poate fi recunoscut de departe dupa stigătul ascuţit şi distinct.

Paunul albastru sau indian are un penaj albastru-verde. Coada este extrem de prelungita si decorata cu cate un „ochi” la sfarsitul fiecarei pene. Penajul femelei este un amestec de maroniu, gri inchis si albastru , iar coada este scurta. Atat masculul cat si femela au coronita. Există şi păuni cu colorit verde (Pavo muticus), alb, castaniu-stralucitor si chiar purpuriu.

Citește și:   Curiozități despre reni, ajutoarele lui Moș Crăciun

Înmulţire

La vârsta de doi ani femela depune ouă, în sălbăticie cam 7-10 ouă, dar în captivitate poate să ajungă si la 30 de ouă. Ouăle sunt de culoare bej-maro. Aceste ouă sunt clocite timp de 28 de zile de către păuniţă, dar şi de găină sau altă pasăre de curte, precum şi de clocitoare. Dacă trăiesc în sălbăticie cuibul va fi bine adăpostit, pentru a-l feri de prădători.

In privinta hranei paunii sunt absolut nepretentiosi: mananca boabe de porumb, ovaz, seminte de floarea-soarelui, iarba, insecte, ca orice pasăre domestică.

Paunii sunt pasari foarte rezistente şi grijulii, dar au nevoie de adăposturi pentru iarnă. Ei pot trai pana la 40 de ani.

Articole interesante

2 comentarii

  1. Imi plac f.mult aceste pasari si vrea sa cumpar o pereche de pui,dar nu stiu de unde.Daca aveti cunostinte sunt f.interesata sa am in ograda asemenea frumuseti.
    Multumesc.
  2. pentru cei intereasti : http://paunion.sunphoto.ro/Pauni_Albastri_Maturi de la oua (le pot trimite oriunde in tara) pui, 1-2 ani pana la maturi sexual ionmarcuion@yahoo.com 0767.585.203 0726.276.442

Lasa un comentariu