Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lupul

Lupul
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Lupul este unul dintre cele mai cunoscute animale sălbatice. Face parte din familia canidelor, care mai cuprinde vulpile, şacalii şi coioţii. Se cunosc peste 40 de specii de lupi.

Lupul cenuşiu

Descriere – are lungimea de 1,10 – 1,50 metri ( dar sunt şi exemplare care pot depăşi această lungime ), înălţimea de aproape 1m şi greutatea de 30 – 50 kg. Are coada lungă de aproape 0,5 m. Este cel mai mare din rasele de lupi cunoscute. Femela este mai mică.

Lupul seamănă cu un câine, dar este mult mai puternic, având corpul cu picioare lungi, gâtul scurt şi puternic ( permiţându-i să se deplaseze cu o pradă grea ), ochii aşezaţi mai înspre lateral. Culoarea nu este mereu aceeaşi, ea variază în funcţie de anotimp şi latitudine. Blana poate fi de la cenuşiu închis până la galben-cenuşiu sau galben roşcat cu tente negricioase. Schimbarea culorii este o formă de adaptare la mediu. Îşi sfâşie prada cu dinţii puternici, au văzul şi auzul bine dezvoltate. Atunci când nu sunt însoţiţi de pui pot să parcurgă şi 50 km fără oprire.

Urmele lupului sunt diferite de ale câinelui, se deosebesc de ale acestuia prin degetele picioarelor dinainte mai apropiate decât la câine, de formă mai lunguiaţă şi imprimate în linie dreaptă, în timp ce la ruda lui domestică sunt mai rotunjite şi imprimate în zig-zag. Când este zăpada mare calcă unul în urma celuilalt, dând naştere la o adevărată pârtie, care le uşurează deplasarea.

Înmulţire – ajunge la maturitate la aproape doi ani,se împerechează în lunile decembrie-februarie, după perioada de gestaţie, lupoaica naşte pui 4-8 pui, chiar şi mai mulţi, pe care îi hrăneşte timp de 6 săptămâni cu lapte, apoi pentru o perioadă de timp cu carne digerată. Puii se nasc orbi şi surzi, mai târziu, în 10-14 zile îşi capătă şi aceste simţuri. Rezistă cei mai puternici. Lupul este monogam, „familia” rămânând împreună până toamna, când puii sunt mari şi se formează haitele.

Hrănire – este un animal curajos, atacă animale mai mari decât el ( cerbi, cai ), dar şi animale mai mici ( capre, oi, porci, iepuri ). Când nu găseşte hrană se multumeşte şi cu şoareci, vieţuitoare mici şi chiar hoituri. Pentru a putea vâna se organizează în haite: Haita este formată de la 2 până la 15 animale, conduse de masculul cel mai puternic. Nu vâneazî mai mult decât are nevoie. Mînâncă cu multă lăcomie. Atacî omul numai dacă este flămând. Ca şi câinele poate să turbeze.

Lupii comunică prin urletul specific, acesta putând fi semnalul de reunire a haitei, de chemare a puilor sau de anunţarea unui pericol.

Aria de răspândire este mai ales în emisfera nordică( nordul Americii ).În Europa a rămas doar în Spania, Scandinavia şi estul Europei. Trăiesc în zona de deal şi munte, mai rar la câmpie. La noi în ţară a fost semnalat şi în Delta Dunării.
Singurul lui duşman este omul. În libertate trăieşte în jur de 10 – 15 ani.

Alte rase de lupi mai sunt
:

– lupul mexican care trăieşte în sudul Americii de Nord( protejat de lege deoarece este pe cale de dispariţie );
– lupul etiopian, deseori vazut în campiile cu vegetaţie ierboasa sau in munţii cu altitudini de pana la 4300 de metri din sudul acestei tari africane;
– lupul polar sau arctic este rasa care traieste in cele mai grele conditii;
– lupul roscat (Canis rufus) nu este o rasa propriu-zisa, ci o incrucisare reusita intre lupul gri si coiot;

Deoarece sunt pe cale de dispariţie, vânătoarea lor a fost interzisă în mai multe ţări. Lupul sur care trăieşte în ţara noastră a fost si este în atentia multor cercetatorilor din lumea întreaga.

Din 1994, Fondul Mondial pentru Natura desfăşoara un amplu program pentru salvarea lupilor din muntii Piatra Craiului, printre singurii care traiesc în vecinatatea omului.

Articole interesante

2 comentarii

  1. sunt foarte draguti lupii dar periculosi si infioratori!este educativ despre lupi pentru ca avertizeaza oamenii ca lupii sunt periculosi
  2. Despre lup va puteti documenta de pe acest site sau la Muzeul de Stiintele Naturi al Municipiului Suceava sau in alta zona si i veti vedea inpaiati.

    Mergeti si uimitiva si despre al animale,pesti,rozatoare,pasari,carnivore ierbivore etc.

Lasa un comentariu