Lupul marsupial

2

Lupul marsupial, numit de zoologi Thylocinus cynacephalus, este cel mai mare marsupial carnivor cunoscut. Seamănă cu lupul de la noi. Animalul trăieşte din vremuri străvechi pe meleagurile australiene, aşa că adeseori cercetătorii descoperă osemintele lui fosile. Atinge dimensiunile unui câine mare; circa 1,5 m, inclusiv coada. Capul şi botul îi sunt turtite. Urechile stau ridicate, veşnic atente la cel mai mic zgomot. O blană moale şi vărgată vertical îi acoperă trupul. Este un excelent alergător. Are un lătrat caracteristic.

Ziua stă ascuns prin râpi ori vizuini, iar noaptea porneşte după hrană: rozătoare, păsări, dar şi canguri mici. Femela naşte 3—4 pui care stau în marsupiu patru luni, hrănindu-se cu lapte. Când au căpătat destulă putere sunt depuşi într-o vizuină, mama continuind să-i îngrijească până ce cresc mari şi pot lua parte la vânătoare.

La venirea europenilor în Australia — singurul loc din lume unde el vieţuieşte — era întâlnit frecvent. Dar dovedindu-se aprig duşman al turmelor de oi, pe care le atacă, coloniştii i-au declarat război. Cu timpul lupul marsupial a fost stârpit pe continent. Exterminarea lui se datorează, mai ales, câinelui dingo. Organizaţi în echipe de vînătoare, crescătorii de oi au început să masacreze haitele înfometate. Atât de mari erau pierderile provocate de acest lup, încât autorităţile au acordat chiar o liră drept premiu pentru fiecare animal ucis

Astăzi, marele carnivor marsupial, ‘ interesant pentru biologi, datorită numeroaselor sale asemănări cu marea familie a canidelor (din care fac parte câinele, lupul obişnuit), a devenit o raritate şi nu mai poate fi întîlnit decît prin unele regiuni din Tasmania, unde n-a pătruns câinele dingo.

dupa Aurelian Baltaretu



2 comentarii

Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?