Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Fluturi

Fluturi
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Fluturii reprezintă o lume fascinantă, nu numai pentru oamenii de ştiinţă, dar şi pentru noi, oamenii obişnuiţi, care ne minunăm ori de câte bori vedem interesantele şi coloratele desene de pe aripile acestor micuţe făpturi.

Cel mai mare fluture diurn din lume este considerat fluturele Ornithoptera Alexandrae din Noua Guinee. El are anvergura aripilor de aproape 32cm si trăieşte la o altitudine de 1500m.
Nu e de mirare că fluturii-gigant sunt adesea confundaţi în zbor cu păsări sau lilieci.

Sunt vânaţi de colecţionari dar şi de mulţi alţi oameni, care au găsit un mod de a câştiga bani practicând vânătoarea de fluturi. Din această cauză multe specii de fluturi uriaşi sunt pe cale de dispariţie.

Cel mai de seamă reprezentant al acestor  fluturi uriaşi este, aşa cum am spus, „Regina Alexandra” (Ornithoptera Alexandrae), considerat cel mai mare fluture de zi. Femela are aripile imense, de culoare brună, în timp ce ale masculului, care este mult mai mic, sunt albastre-verzi.  Acest fluture gigant are o lungime de 28-32 centimetri. Dimensiunile sale au atras dintotdeauna colecţionarii, uimiţi de mărimea neobişnuită a lor, de aceea „Regina Alexandra” a devenit o raritate.

Cel mai mare fluture de noapte, „Bombyx Atlas” (Attacus Atlas), este o specie asiatică. Se face remarcat prin aceea că posedă aripi ale căror extremităţi amintesc nişte capete de şarpe. Unii colecţionari spun că anvergura aripilor acestor fluturi ar depăşi-o pe cea a “Reginei Alexandra”.

Citește și:   Care sunt cele mai inteligente animale din lume

Desfăşurate, aripile sale pot atinge peste treizeci de centimetri. Când zboară poate fi uşor confundat cu o pasăre sau un liliac .Culorile aripilor sale sunt un amestec de tonuri de auriu, maro şi roşu, dându-i un farmec deosebit.

„Coscinocera Hercules” (Molia Hercule) este aproape la fel de mare precum fluturele Atlas. Femela atinge o lungime de 28 de centimetri.

Ca omidă, atinge o mărime impresionantă (17 centimetri), de aceea atrage numeroşi prădători. . Pentru a evita prădătorii, omidele au adevărate arme, ţepi pe toată lungimea corpului. Moliile Hercule trăiesc în pădurile tropicale din Papua Noua Guinee şi Nodul Queenslandului (Australia). Zboară noaptea şi se hrănesc cu plante.

Masculii sunt mai mici, dar au un colorit mult mai viu şi cozi mai lungi. Larvele cresc foarte rapid, sunt de culoare albă şi seamănă foarte bine cu larva fluturelui Atlas. Numele ştiinţific al acestei specii se presupune că provine de la eroul mitologiei elene Hercule, care i-a inspirat probabil pe cei care i-au dat numele.

In lume sunt peste 20 000 de specii de fluturi, dintre care 700 în America de Nord. Superbe specii de fluturi migratori, sunt fluturele monarh si fluturele Karner albastru, specie pe cale de disparitie.

Citește și:   Lucruri neștiute și recorduri din lumea insectelor

Unul dintre cei mai mici fluturi este Albastru-pitic de Vest (Western Pygmy Blue; Brephidium exilis) din America de Nord, care are o anvergura de 12 mm.

Ca să nu confundăm fluturii cu moliile, ar trebui să ţinem seama de următoarele aspecte:
– moliile preferă locurile închise şi să zboare noaptea;
– hrana preferată a moliilor o reprezintă materialele din fibre naturale, în special lâna;
– fluturii au mici nodulete sau bulbi la capatul antenelor, moliile nu au aceste podoabe.
– cei mai multi fluturi au un trup mic, subţire si lipsit de peri, pe cand moliile au un corp păros şi mai gros.

Să ne imaginăm gingaşii fluturi zburând graţios din floare în floare, pe un câmp presărat cu mii de flori. Este o imagine deosebită, care place ochiului. Fluturii nu sunt numai gingaşi şi frumoşi, ei aduc mari beneficii naturii, deoarece prin zborul lor din floare în floare ajută la polenizarea acestora. Graţia ecestei adevărate bijuterii a naturii a făcut ca să devină model şi pentru bijuteriile adevărate, pe care le purtam cu mare placere.

Privind un fluture şi zborul său ne vom simţi mult mai relaxaţi, vom gusta din bucuriile oferite de natura-mamă.

Articole interesante

3 comentarii

  1. ar trebui ca aici sa arate toate specile de fluturi de noapte.
  2. este foarte interesant,iar site-ul este foarte frumos..de nota 10

Lasa un comentariu