Stegosaurus este unul dintre cei mai usor de recunoscut dinozauri, datorita placilor si tepilor de pe spate si coada. Numele ii deriva din mitologia greaca, stegos (acoperis) si sauros (soparla).
Stegosaurus a trait acum 155-145 milioane de ani, un mediu si timp dominate de gigantii sauropozi Diplodocus, Camarasaurus si Apatosaurus.
Desi era un animal mare a fost catalogat ca un sauropod gigant. Datorita coexistentei cu mari predatori precum Allosaurus si Ceratosaurus, Stegosaurus prezenta in structura sa o forma de armura.
Se presupune ca nu isi tara coada, in timp ce capul ii era pozitionat relativ jos, aproape de sol, probabil nu mai sus de un metru.Picioarele din fata aveau cate trei degete scurte, iar cele din spate cate cinci degete.
Pozitia joasa a craniului sugereaza ca Stegosaurus se hranea cu vegetatie joasa. Aceasta interpretare este sustinuta de absenta dintilor din fata si inlocuirea lor cu un corn. Stegosaurus avea dinti mici, triunghiulari si plati, ceea ce sugereaza ca isi mesteca hrana.
In ciuda dimensiunilor sale, Stegosaurus avea craniul nu mai mare decat acela al unui caine. Avea creierul mic, probabil cel mai mic dintre ale dinozaurilor. Faptul ca un animal ce cantareste peste 4,5 tone avea un creier nu mai greu de 80 grame, a contribuit la ideea ca dinozaurii nu erau inteligenti, o idee respinsa in zilele noastre.
Cele mai multe informatii despre Stegosaurus provin de la ramasitele unor exemplare mature; totusi, au fost descoperite recent ramasite ale unor specimene tinere. Un specimen tanar descoperit in 1994 in Wyoming, are 4,6 metri lungime si 2 metri inaltime, iar greutatea i-a fost estimate la 2,3 tone.
Stegosaurus a fost numit de Othniel Charles Marsh in 1877.
Stegosaurus armatus, a fost prima specie descoperita . Aceasta specie prezinta tepi orizontali pe coada si placi osoase relativ mici. Cu o lungime de 9 metri, a fost cea mai lunga specie dintre genurile Stegosaurus.
Stegosaurus longispinus a fost numit de Charles W. Gilmore. A fost descoperit un schelet partial, de Morrison Formation, in Wyoming. Stegosaurus longispinus este notabil pentru tepii cozii deosebit de lungi. Ca si Stegosaurus stenops, crestea pana la 7 metri lungime.Stegosaurus stenops a fost numit de Marsh in 1887. Este cea mai cunoscuta specie se Stegosaurus, datorita faptului ca ramasitele sale includ cel putin un schelet articulat complet. Avea placi mari si patru tepi pe coada. Stegosaurus stenops este cunoscut prin cel putin 50 de schelete partiale, un craniu complet si patru cranii partiale. Era mai scurt decat Stegosaurus armatus, de aproximativ 7 metri.
Stegosaurus ungulatus a fost numit in 1879 dupa ramasitele descoperite la Como Bluff, Wyoming. Au fost descoperite cateva vertebre si placi dorsale.
Stegosaurus sulcatus a fost caracterizat de Marsh in 1887, bazandu-se pe un schelet partial.
Stegosaurus a fost cel mai mare stegosaur, ajungand pana la 12 metri lungime si cantarind probabil pana la 5000 kg. Imediat dupa descoperirea sa, Marsh considera ca Stegosaurus era biped datorita marimii reduse a picioarelor din fata. La scurt timp, a revenit asupra acestei teorii, luand in considerare marimea dinozaurului. Diferenta de marime a picioarelor sugereaza ca Stegosaurus nu putea alerga prea repede, viteza sa maxima fiind de 6-7 km/ora.
Curand dupa descoperirea sa, Marsh a notat existenta unui canal mare in coada, canal care putea acomoda o structura de 20 de ori mai mare decat creierul. Aceasta descoperire a dus la ipoteza existentei unui al doilea creier, care putea controla reflexele in partea posterioara a corpului.
Trasatura caracteristica o reprezinta placile dermale. Acestea erau modificari ale sistemului osos, asemanatoare cu cele ale crocodililor si ale multor soparle contemporane noua. Placile nu erau legate direct de schelet, ci cresteau in piele. Unii paleontologi au presupus ca placile erau mobile. Cele mai mari placi se aflau pe coapse.
Functia placilor a fost intens dezbatuta. Initial, paleontologii au presupus ca reprezinta un fel de armura. Dupa cercetari s-a dovedit ca erau prea fragile si prost pozitionate pentru scopuri defensive, lasand partile laterale ale animalului neprotejate. Recent, cercetatorii au propus ideea ca placile erau utilizate pentru a controla temperature corpului. Alta teorie sugereaza ca placile serveau pentru cresterea aparenta a marimii animalului, pentru a intimida pradatorii sau pentru a impresiona alti membri ai speciei.
Exista doua teorii privind natura tepilor cozii: erau utilizati ca aspect sau folositi ca arma.
Stegosaurus stenops avea patru tepi dermali, fiecare de aproximativ 60-90 cm lungime. Acestia erau pozitionati, cel mai probabil, orizontal fata de restul cozii.
Stegosaurus era ierbivor. Paleontologii presupun ca se hranea cu muschi, ferigi, conifere si fructe.
O ipoteza in strategia de hranire este aceea ca Stegosaurus se hranea cu plante joase, nu mai inalte de un metru. Pe de alta parte, daca se putea ridica in doua picioare, se putea hrani cu plante relativ inalte, adultii ajungand pana la 6 metri inaltime.
Unul dintre cel mai usor de recunoscut dinosaur, Stegosaurus a fost intens mediatizat, in filme, benzi de desen animat, ca jucarii, etc.
Am citit cateva referate si la toate am remarcat destul de multe greseli gramaticale. Ar trebui sa faceti o ‘revizie’.