Eoraptor a fost unul dintre primii dinozauri care au trait acum milioane de ani pe Pamant, un carnivor cu doua picioare, descoperit in zona unde se afla astazi Argentina. Paleontologii considera ca Eoraptor a fost stramosul tuturor dinozaurilor.
Anatomie: Eoraptor avea un trup zvelt, nu depasea mai mult de un metru lungime si cantarea aproximativ 10 kg. Membrele superioare aveau jumatate din lungimea picioarelor, si prezentau fiecare cate cinci degete. Cele mai lungi trei degete, se terminau cu ghiare, folosite probabil pentru a ataca prada. Oamenii de stiinta au concluzionat ca celelalte doua degete erau prea mici pentru a putea fi folosite la vanat.
Cand a trait Eoraptor? Eoraptor a trait in Triasicul Tarziu, acum 230-225 milioane ani fiind unul dintre cei mai batrani dinozauri.Clasificare: Eoraptor apartine unei grupe mari de dinozauri numiti saurischieni. Soldurile lor sunt similare cu cele ale soparlelor moderne.
In 1993, oamenii de stiinta au concluzionat ca Eoraptor a fost unul dintre primii dinozauri. Varsta specimenului descoperit a fost determinata luand in calcul diversi factori printre care lipsa caracteristicilor prezente la alti dinozauri, precum si lipsa mijloacelor specializate de vanatoare intalnite la alti pradatori.
Faptul ca Eoraptor avea si dinti vegetarieni, precum si cele cinci degete dezvoltate complet la fiecare mana i-a condus pe cercetatori la concluzia ca a trait chiar inainte de Herrerasaurus. Se presupune ca doar cativa prosauropozi descoperiti recent in Madagascar sunt mai batrani decat Eoraptor. Exista posibilitatea ca Staurikosaurus sa fie mai batran dar acest lucru inca nu a fost demonstrat stiintific. Se pare ca Staurikosaurus prezenta trasaturi comune cu prosauropozii dar si cu theropozii, fapt ce i-a facut pe cercetatori sa se intrebe cat de primitiv a fost Eoraptor fata de ceilalti dinozauri.
Cu ce se hranea? Eoraptor se hranea cu animale mici. Totusi, avea dinti de carnivor, dar si de ierbivor. Nu putea cara prazi prea mari. In plus, doar cativa dinti ii erau taiosi si curbati.
Locomotia Eoraptor se deplasa in doua picioare, si era un bun alergator.
Descoperirea fosilelor
Ramasitele acestui dinozaur primitiv au fost descoperite pentru prima data in 1991, de catre paleontologul Paul Sereno, de la Universitatea Chicago, in Argentina. Zona care in prezent este un desert fara viata, in Triasic era valea unui rau care abunda in vegetatie.
Lasa un comentariu