Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Dinozauri – Diplodocus

Dinozauri – Diplodocus
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Numele Diplodocus deriva din mitologia greaca, diploos insemnand dublu, iar dokos raza. Trasatura caracteristica o reprezinta cele doua galoane osoase localizate in partea inferioara a cozii. Initial s-a crezut ca cele doua oase ii sunt caracteristice numai lui Diplodocus, dar au fost ulterior descoperite si la alti membri din familia Diplopcide precum si in sauropozi ca Mamenchisaurus.

Diplodocus a trait in America de Nord de astazi, la sfarsitul Jurasicului, o era a gigantilor sauropozi precum Camarasaurus, Barosaurus, Apatosaurus si Brachiosaurus.

Este unul dintre cei mai usor de recunoscut dinozauri, avand forma clasica a dinozaurilor: gat lung, coada si patru picioare viguroase. Timp de multi ani a fost cel mai lung dinozaur cunoscut. Marimea sa a facut ca pradatorii sa nu se incumete sa-l atace.

Diplodocus avea picioarele din fata mai mici decat cele din spate. Gatul lung, coada lunga si cele patru picioare viguroase au facut ca animalul sa fie comparat cu un pod cu suspensii.

Diplodocus este cel mai lung dinozaur cunoscut, fapt atestat de descoperirea unui schelet complet. Ramasitele partiale ale lui Diplodocus hallorum au marit lungimea estimata de cercetatori initial. In 1991, David Gillete a estimat lungimea dinozaurului la 54 metri. Greutatea i-a fost estimata la 113 tone. Studiile arata ca scheletul complet de la Muzeul de Istorie Naturala Carnegie din Pittsburgh, Pennsylvania are a treisprezecea vertebra provenita de la un alt dinozaur, scazand astfel lungimea probabila a specimenului. Chiar daca dinozauri precum Supersaurus au avut probabil o lungime mai mare, ramasitele acestora se rezuma la fragmente.

Gatul ii era compus din cel putin 15 vertebre, si se crede ca era tinut in general in pozitie orizontala, si ca nu putea fi ridicat prea mult. Diplodocus avea o coada foarte mare, compusa din 80 de vertebre. S-a discutat intens functia cozii. Au existat mai multe teorii: ca ar avea functie defensiva sau folosita pentru a face zgomot. Totusi, s-a concluzionat ca functia cozii este de contrabalans pentru gat.Diplodocus avea craniul mic in comparatie cu restul corpului. Numai gatul masura sase metri lungime, iar intreg corpul pana la 35 metri. Oamenii de stiinta au concluzionat ca cel mai lung gat ar fi avut nevoie de o inima de 1.6 tone, o zecime din greutatea totala a animalului.

Cateva specii de Diplodocus au fost descrise intre 1878 si 1924. Primul schelet a fost descoperit la Como Bluff, Wyoming de catre Benjamin Mudge and Samuel Wendell Williston in 1878, si a fost numit Diplodocus longus.

Au fost descoperite ulterior si alte specii de Diplodocus precum:

  • Diplodocus carnegiei, cel mai cunoscut datorita exemplarului complet descoperit de Jacob Wortman.
  • Diplodocus hayi
  • Diplodocus hallorum

Diplodocus a fost un dinozaur studiat intens, datorita bogatiei de schelete descoperite, dar si statutului de cel mai lung dinozaur. Ramasite ale lui Diplodocus se afla expuse in muzee precum Muzeul de Stiinta a Naturii Huston, Muzeul de Istorie a Naturii din Londra, precum si alte muzee din Madrid, Frankfurt, Chicago, Pittsburgh.

Multe aspecte ale stilului de viata au fost subiectul unor diverse teorii de-a lungul anilor.

Diplodocus a fost un subiect frecvent in filmele cu dinozauri, precum “Walking with Dinosaurs”, “Fantasia”, etc. In literatura, cartea lui James A. Michener, “Centennial”, ii dedica lui Diplodocus un capitol, in care descrie viata si moartea unui singur individ.

Articole interesante

1 comentariu

Lasa un comentariu