… Forfecuţa (Loxia curvirostra) are extremităţile ciocului întoarse : se pot încrucişa, când la stânga, când la dreapta, ca un cleşte : este o adaptare utilă pentru spargerea conurilor de răşinoase, cu ale căror seminţe se hrăneşte. Masculul are penaj roşu, iar femela galben-verzui. După moarte, corpul nu putrezeşte mult timp, datorită impregnării cu răşină.
… O albină pentru a realiza 1 kg de miere parcurge 40 000 de zboruri (ceea ce echivalează cu ocolul globului pământesc).
… Ursul polar este cel mai mare mamifer terestru carnivor. Nevăstuca cu 15 cm lungime şi 50—100 g greutate este cel mai mic mamifer terestru carnivor.
… Insectele efemere trăiesc o zi ; amiba (protozoar) : două zile ; broasca : 5 ani ; pisica : 10—12 ani ; oaia,câinele : 15 ani ; vaca : 25 ani ; calul : 30 ani ; vulturul, balena, papagalul, corbul, intre 50-100 de ani ; broasca ţestoasă, crapul, ştiuca, seimul, crocodilul peste 100 de ani, iar unele chiar peste 200 de ani.
… Noaptea zboară de 10—12 ori mai mulţi fluturi decât ziua. Dintre cei nocturni unii sunt foarte mari. Astfel, Ţhysdnia agrippina (Brazilia) are o anvergură de 22—30 cm ; Ornithoptera goliat (Noua Guinee) atinge 20 cm anvergură şi 14 cm lăţime (în cazul femelei), Dar, tot printre fluturii nocturni, se cunosc şi specii cu talia milimetrică (de exemplu, fluturii minieri, ale căror larve sapă galerii în frunze, nu depăşesc 3,5-5 mm),
… Iacul (Poephagus grunniens) poate trăi până la 6 000 m altitudine. Este un mamifer bovid, cu corp masiv, acoperit cu păr lung, de culoare brună ; la ceafă are o cocoaşă. Prin Xizang (Tibet), Asia Centrală, Altai trăieşte şi în stare sălbatică.
… Somnul (Silurus glanis) atinge 5 m lungime şi 300 kg greutate.
… Graurii zboară până la 1 000 m înălţime, lăstunii — 2 000 m, gâştele sălbatice — 3 000 m, cocorii —5 000 m, condorii – 7 000 m. .
… Care este animalul cel mai înalt din lume ? Întrecerea se dă între elefantul african care ajunge la 5 m înălţime si girafa care cu gâtul ei lung poate ajunge până la 5,5 m înălţime.
… Termitele pot distruge construcţiile lemnoase pentru că ele pot digera celuloza din construcţiile lemnoase. Acest lucru este posibil, deoarece, în intestinul lor, trăiesc nişte specii simbionte, din clasa flagelatelor.
… Cele mai inteligente animale. Locul I este disputat între delfin şi cimpanzeu. Specialiştii consideră că, prin, fineţea şi subtilitatea mamifestărilor sale, delfinul depăşeşte însă cimpanzeul.
… Femelele (ciutele), din familia cervidelor, nu au coarne. Renii fac excepţie: poartă coarne atât masculii, cât şi femelele.
… Jackalope este un animal foarte rar din nordul Americii, care este rezultatul încrucişării dintre antilope şi o specie de iepuri. Este fricos, cu o mare mobilitate a mimicii. Strigătele lui sunt asemănătoare unor sonete omeneşti armonioase. Are urechi mari, dar şi coarne.
… Chirighiţa polară străbate, în migraţie, 15 000 km, din regiunea polară a Americii de Nord, până pe ţărmurile Antarctidei.
… Ciovlica deserturilor urmăreşte caravanele, culegând rămăşiţele organice, împrăştiate pe traseu. Joacă rolul unui agent sanitar.
… Şarpele feroce (Parademansia microlepidotus), din Australia este considerat de unii cercetători cel mai veninos şarpe din lume. Veninul său este de 300 de ori mai puternic decât al şarpelui cu clopoţei şi de 20 de ori decât al cobrei indiene. Şarpele feroce are 2 m lungime, corpul este brun ,capul este brun deschis.
… Fiecare girafă are pe gât un desen propriu, după care se poate deosebi de suratele sale. Acest desen echivalează deci cu cu o „amprentă digitală” !
… Untura de peşte se obţine de la Gadus morrhua, din apele nordice, peşte teleostean, de la care se foloseşte nu numai carnea, ci mai ales grăsimea ficatului, din care se extrage untura de peşte (foarte bogată în vitaminele D şi A).
… La unii peşti (crap), vârsta se poate aprecia după structura solzilor ; la alţii după lăţimea operculului (mihalţ), iar la o a treia categorie, după radiile înotătoarelor (rechini, sturioni ş.a.).
… În Tailandă se cunosc 179 de specii de şerpi, dintre care circa 100 de specii sunt veninoşi. în apropierea oraşului Bangkok se află o mare crescătorie de şerpi. Scopul înfiinţării acestei ferme ofidiene a fost recoltarea veninului, în vederea fabricării unor seruri şi vaccinuri.
4 comentarii