Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Despre fiorosul Tyrannosaurus

Despre fiorosul Tyrannosaurus
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Tyrannosaurus este un gen al dinozaurilor teropozi. Faimoasa specie Tyrannosaurus rex, abreviat ca T. rex, a trăit în regiunea în care se află acum America de Nord, o regiune mult mai întinsă decât a altor tyrannosauri.Presedintele Muzeului American de Natura Istorica, Henry Fairfield Osborn, i-a dat nume lui Tyrannosaurus rex in 1905. Numele provine din cuvântul grecesc tyrannos, însemnând tiran şi latinescul rex, însemnaâd rege. Întregul nume se traduce ca regele- şopârlă – tiran, dominant între alte specii ale timpului său.

Tyrannosaurus a fost un carnivor biped, cu un craniu masiv şi o coadă grea şi lungă.
Gâtul lui T. rex era asemănător celorlalţi teropozi, dar scurt si musculos pentru a-i sustine capul masiv.
Cel mai mare craniu descoperit masoara 1,5 m.

Au fost descoperite fosile de T. rex în diverse formaţiuni de rocă, datând din ultimele trei milioane de ani ale Cretacicului, aproximativ în urmă cu 68-65 milioane ani, unele având un schelet aproape complet.

Tyrannosaurus rex a fost unul dintre cei mai mari carnivori al tuturor timpurilor. Cel mai mare specimen complet, FMNH PR2081 (“Sue”), măsoară 12,8 m lungime şi 4 m înălţime. Masa a fost estimata între 5,4 si 6,8 tone. Desi T. rex a fost mai mare decât teropodul Jurasicului, Allosaurus, a fost mai mic decat carnivorii Cretacicului, Spinosaurus si Giganotosaurus.
Tyrannosaurus este genul superfamiliei Tyrannosauroidea, familia Tyrannosauridae, fubfamilia Tyrannosaurinae, pe scurt, standardul dupa care paleontologii decid dacă includ alte specii în acelaşi grup.

Prima fosila ce poate fi atribuita lui Tirannosaurus rex consta în două vertebre parţiale (dintre care una a fost pierduta) descoperite de Edward Drinker Cope in 1892.
În 1955, paleontologul rus Evgeny Maleev a numit o noua specie, Tyrannosaurus bataar, din Mongolia. În 1965, aceasta specie a fost redenumita Tarbosaurus bataar.
Identificarea câtorva specimene de pui ale Tirannosaurus rex a permis cercetătorilor să determine durata de viaţă a speciei, şi cât de repede creştea T. rex. Cel mai mic specimen, “Jordan” cântărea doar 29,9 kg, în timp ce specimenul cel mai mare, “Sue”, cântărea peste 5400 kg. S-a dovedit că “Jordan” avea 2 ani când a murit iar “Sue” 28, o vârstă ce-ar putea fi maximă pentru această specie.

Citește și:   Câteva curiozități uluitoare despre zebre

Curba vieţii lui Tirannosaurus rex era in forma de S. Tinerele specimene nu cresteau mai mult de 1800 kg pana la aproximativ 14 ani, cand se dezvoltau incredibil de repede. În acest timp cresteau cu 600 kg la fiecare an, timp de patru ani. La varsta de 18 ani, cresterea se incetinea. De exemplu, diferenta de greutate dintre “Sue”, de 28 ani si un alt specimen in varsta de 22 ani era doar de 600 kg.

Un alt studiu recent arată că dezvoltarea rapida începe să se încetinească în jurul vârstei de 16 ani. Aceasta schimbare poate indica maturitatea fizică.
Mai mult de jumătate din specimenele de T. rex cunoscute au murit cu cinci ani înainte de a atinge maturitatea sexuala. Această specie este caracterizată printr-o rată de mortalitate infantilă crescută şi o rată a mortalitaţii foarte scăzută la adulţi.

Pe măsură ce numărul specimenelor a crescut, oamenii de ştiinţă au început să analizeze diferenţele dintre indivizi, descoperind astfel două corpuri distincte. Unul dintre acestea era mai solid, iar celălalt zvelt. Un singur specimen de T. rex a putut fi clasificat ca apartinand unui anumit gen. Examinarea lui B-rex a demonstrat păstrarea unui ţesut moale între câteva oase. O parte din acest ţesut a fost identificat ca ţesut medular, un ţesut prezent doar la păsările moderne, ca sursă de calciu pentru producerea coajei de ou în timpul ovulaţiei. Aceste dovezi indică faptul că B-rex era femelă, şi că a murit în perioada ovulaţiei.

Citește și:   Pelicanul

Dinţii lui T. rex puteau zdrobi oase, astfel încât puteau extrage măduva din acestea.
Tirannosaurus mergea şi nu alerga, ceea ce indică faptul că era gunoier mai degrabă decât predator. Totuşi, studii recente arată că, deşi era mai încet decât predatorii din zilele noastre, putea fi destul de rapid pentru a prinde un hadrosaurs sau un ceratopsian. Putea de asemenea să folosească ambuscada pentru a ataca animale mai rapide.

Tyrannosaurus rex a devenit în scurt timp de la descoperirea sa cel mai uşor de recunoscut dinozaur în cultura populară. T. rex a apărut în numeroase pelicule, au fost scrise multe cărţi referitoare la acesta, iar popularitatea l-a facut să fie intens mediatizat, inclusiv în publicitate.

Articole interesante

2 comentarii

Lasa un comentariu