Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Despre delfini ( III ) -Delfinii salvatori

Despre delfini ( III ) -Delfinii salvatori
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Se ştie că delfinii au un deosebit simţ al într-ajutorării. Ei îi ajută nu numai pe „semenii” lor, dar şi pe oameni sau animale din alte specii.

Se povesteşte că într-o frumoasă zi de vară, o familie a plecat la plimbare cu barca cu motor. La un moment dat motorul băcii s-a defectat. Toate încercările de a pune barca în funcţiune au eşuat. Şi ca necazul să fie şi mai mare, vântul a început să sufle cu putere. Barca a fost purtată în larg de curenţii marini şi de vânt. La scurt timp rechinii au simţit prezenţa obiectului străin şi s-au apropiat, dând târcoale, după obiceiul lor. Ocupanţii bărcii erau pierduţi de spaimă.

Atunci s-a întâmplat un lucru nesperat. A apărut un grup de delfini care au înconjurat barca, îndepărtându-i pe rechini. Se spune că delfinii nu s-au depărtat de barcă până când curenţii nu au readus-o în apropierea ţărmului, de unde oamenii au putut cere ajutor ocupanţilor altor bărci.

Un caz asemănător s-a petrecut cu mai mulţi ani în urmă, când un vas care se afla în Marea Caraibelor a naufragiat. Unii marinari au apucat să ia bărcile de salvare, alţii au sărit în apă. La scurt timp rechinii îi înconjuraseră şi se pregăteau de atac. Oamenii erau disperaţi, fiind siguri că vor avea un sfârşit cumplit. Când totul părea pierdut, a apărut un grup de delfini care i-au înconjurat, nepermiţând rechinilor să treacă. Delfinii nu au părăsit locul până ce o alta navă care trecea pe acolo a observat vasul naufragiat şi i-a luat la bord pe marinarii aflaţi în dificultate.

Citește și:   Animalele, luptatori ingeniosi

Dar delfinii sunt campioni şi la salvarea şi aducerea la mal a înecaţilor. Bazându-se pe acest instinct al lor, dresorii de delfini se prefac morţi. Delfinii vin şi îi ridică la suprafaţă, spre deliciul spectatorilor. Acest obicei de a aduce la suprafaţa apei corpuri este pus în legătură cu felul de a respira al delfinilor, care se ridică din când în când deasupra apei pentru a-şi umple plămânii cu aer. Se spune că delfinii îi ajută în acerst fel chiar şi pe duşmanii lor de moarte, rechinii. Astfel, a fost observat un grup de delfini care împingeau spre suprafaţă un rechin ce dădea semne de boală. Dar manevra lor nu a făcut bine rechinului, care are alt mod de a respira, aşa că acesta a murit. Delfinii au continuat să-l ţină la suprafaţă până când corpul rechinului a fost scos afară de către îngrijitori.

Aflaţi că…

…delfinii nu au gât, urechile sunt lipsite de pavilioane, iar numărul de dinţi poate ajunge  până la 260.
… delfinii bat apa de sus în jos pentru a înota, deoarece înotătoarea terminala ( coada ) este orientată în plan orizontal( spre deosebire de peşti, care bat apa lateral, deoarece inotătoarea terminala este orientată vertical ).
… puii înainte de a se naşte au păr, care apoi cade, ceea ce dovedeşte înrudirea cu mamiferele terestre.
… există delfini albi dar şi delfini bălţaţi.
… există delfini care trăiesc în apele dulci.
… caşalotul mare poate depăşi 20 m şi 10 tone.
… narvalul are o ţepuşă mare pe falca de sus, îndreptată înainte, aceasta provine din transformarea unui dinte incisiv, care creşte pe tot parcursul vieţii, putând ajunge până la 2,5m. Ceilalţi dinţi au dispărut complet, rareori se potate vedea încă un „dinte”, dar mult mai scurt.
… delfinul ucigaş, orca sau balena ucigaşă este cunoscută pentru cruzimea ei, atacă în grup, ca o haită de lupi.

Citește și:   Abumarkubul ( Balaeniceps rex )

Articole interesante

3 comentarii

  1. am aflat lucruri noi despre delfini, eu ii simpatizez foarte mult.

Lasa un comentariu