Elefantul african este cel mai mare animal de pe suprafata terestră din zilele noastre. Nici un alt animal de pe pământ nu se apropie câtuşi de puţin de dimensiunile foarte mari ale acestuia. Greutatea corpului său este echivalentă cu cea a 165 de bărbaţi maturi urcaţi pe acelaşi cântar..
Într-un singur an un elefant poate bea pana la 57.000 litri de apă.
Dantura elefantilor este formata din doar 4 dinţi si aceasta se poate schimba pe parcursul vieţii de 6 ori.
Elefantii africani pot trăi chiar şi 70 de ani.
Prin inspirarea aerului elefanţii produc zgomote ce pot fi auzite de la aproape 8 km distanţă.
Elefanţii africani sunt suficient de inteligenţi încât pot detecta izvoare de apă ce curg pe sub pământ.
Elefantii traiesc în familie. Câteva familii se unesc într-o turmă condusă de cea mai batrână femelă. Puii maturi părăsesc turma în cautarea unei femele.
Pielea elefantului este foarte sensibilă la arsurile solare şi la înţepăturile insectelor şi, ca să se ma protejeze, se balaceşte in noroi. Are un grad de inteligenţă ridicat în rândul animalelor. Rareori se întinde pe pămanat si de obicei doarme in picioare.
Inima unui elefant poate cântari pina la 20 de kg, iar creierul sau, 5 kg, în medie.
Trompa lui, organ unic, inexistent la nicio altă specie din fauna Terrei, e compusă din nu mai puţin de 40.000 de muschi şi, în consecinţă, poate ridica o greutate de pâna la 270 kg.
Urechile efefantului, care au capacitatea de a se mişca aproape continuu, vehiculeaza cca 12 l de sânge pe minut.
Grosimea pielii lui variază între 1 mm, pe ureche, şi 3 cm pe spate.
Elefantul are si o memorie uimitoare, consacrată de expresia „memorie de elefant”. El poate distinge si recunoaste vocalizele a sute de congeneri, si nu le uită nici macar dupa câţiva ani.
Colţii elefantului sunt o altă componentă a corpului care atrag atenţia. Ei sunt cei mai lungi din lume, putând ajunge pâna la 3,2 m, iar greutatea lor maxima poate atinge peste 100 kg.
Am marit dimensiunea fonturilor pentru ca la printare sa fie cat mai citibile.