Deşertul reprezintă un loc puţin prietenos, care nu oferă condiţii prielnice de viaţă plantelor şi animalelor. Cu toate acestea, multe vieţuitoare trăiesc în condiţiile aspre de seceta şi căldură. Pentru a rezista, acestea s-au adaptat mediului ostil, dând dovadă uneori de o abilitate deosebită.
Una dintre păsările care populează deşertul este pietrarul negru cu creasta albă ( oenanthe leucopyga ). Nu numai găsirea hranei reprezintă o problemă pentru aceasta pasăre, ci şi locul unde îşi depune ouăle. Dacă le-ar depune direct pe nisipul fierbinte, acestea s-ar transforma pur şi simplu în omletă. Aşa că, ingenioasa pasăre a găsit o metodă pentru a-şi proteja ouăle si viitorii pui. Ea îşi face cuibul la umbra unui bolovan. Acolo strânge pietricele, alcătuind un strat izolator, peste care îşi construieşte cuibul din rămurele. Astfel ouăle sunt ferite de căldura nisipului. Adierea vântului se poate strecura printre aceste pietricele, aducând puţină răcoare. În nopţile mai reci cade roua, care este absorbită de porii pietricelelor. În timpul zilei apa provenită din rouă se evaporă, aducând un plus de confort.
Putem spune că această micuţă pasăre ( este mare cât o vrabie ) şi-a dotat cuibul cu un veritabil ventilator răcoros, care o ajută să supravieţuiască.
3 comentarii