Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

Condorul-californian

Condorul-californian
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Pe crestele înalte ale munţilor din partea sudică a Californiei cuibăreşte condorul-californian (Gymnogyps caii-fornianus), una dintre cele mai impresionante păsări.

Condorul, cea mai mare pasare zburatoare a lumii actuale, are o anvergura a aripilor care poate ajunge la 3.30m. Nu o depaseste pe cea a albatrosului, însa suprafata totala este superioara.

În înaltul cerului, condorul se avântă în cercuri largi, purtat de curenţii de aer, ca un planor. Iar când găseşte un hoit, pică cu iuţeală asupra lui şi se ospătează rupând carnea cu pliscul său puternic. Este o enigmă felul cum reuşeşte să depisteze hrana de la o distaţă aşa de mare.

Ca aspect, condorul-californian seamănă cu vulturii pleşuvi, dar este mai mare ca aceştia. Capul lui golaş, acoperit cu un puf foarte fin, este împodobit cu un fel de «mărgele», ca ale curcanului, numai că sunt galbene sau portocalii.

Actualul condor-californian este înrudit, dacă nu chiar identic, cu o specie fosilă, azi dispărută, dar larg răspândită cândva în America de Nord. Odinioară principala sa sursă de hrană — ca şi a condorilor sud-americani — o constituiau cadavrele balenelor aruncate la mal de valurile oceanului. Când acestea s-au împuţinat a început să se hrănească cu hoiturile cornutelor mari şi mici.

Condorii depun oua doar o data la doi ani, iar puii depind de parintii lor pentru mai mult de un an.

Vânătoarea şi momelile otrăvite, puse pentru animalele de pradă, au redus, până aproape de dispariţie, numărul condorilor-californieni. În 1953 au fost găsiţi numai vreo 60. După 12 ani numărul lor scăzuse la 40.

Ecologistii se lupta pentru salvarea condorului californian, considerata cea mai mare pasare din America de Nord. Pasarea a fost declarata pe cale de disparitie in 1967. Zece ani mai tarziu, se estima ca mai erau doar 25-30 de pasari în salbaticie.

2 comentarii

Lasa un comentariu