Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cartita ( Sobolul )

Cartita ( Sobolul )
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Neagră şi catifelată
Sapă, sapă, ziua toată.
Galerii îşi construieşte
Şi de soare se fereşte.

Aţi ghicit, este vorba despre cârtiţă, regina galeriilor subterane.
Cârtiţa este un animal cu o arie de răspândire mare. Trăieşte sub pământ, unde îşi sapă galerii, îşi face culcuş şi îşi strânge provizii.

Are formă cilindrică, având lungimea de până la 18 cm.Corpul se termină cu o coadă scurtă. Capul este de formă conică, nu are ureche externă (pavilioane), iar pe botul ascuţit are nişte peri sensibili. Dintii sunt ascuţiţi şi destul de puternici.

Membrele anterioare sunt scurte, groase, musculoase. Degetele se termină cu gheare şi sunt unite printr-o membrană, ceea ce le dă forma de lopeţi. Cu ajutorul lor îşi sapă galeriile. Membrele posterioare sunt mai lungi, dar mai puţin dezvoltate, cu degetele mai subtiri, libere şi terminate cu gheare ascuţite. Cu ajutorul membrelor posterioare cârtiţa scoate pământul din galerii. Într-o oră poate săpa 12-13 metri de galerii, orizontal, vertical, astfel încât, măsurată, lungimea galeriilor poate depăşi 350 metri.

Blana este de culoare neagră, catifelată, dar şi cenuşie, uneori cu pete sau dungi. Lumina şi căldura soarelui le fac rău, de aceea nu ies din galerii decât noaptea şi atunci destul de rar.

Citește și:   Ce nu știai despre William Shakespeare

Se hrăneşte cu insecte, melci, râme, larve şi chiar cu şoareci şi şopârle. Iarna este activă. Dacă nu se hrăneşte timp de 24 de ore, moare.

Naşte o dată sau de două ori pe an 4-5 pui mici, lipsiţi de păr, pe care îi hrăneşte cu lapte.

Dacă văzul nu este dezvoltat, având ochii mici şi acoperiţi cu blană, auzul, mirosul şi simţul tactil sunt bine dezvoltate. Aceste simţuri o ajută să se orienteze prin galerii.

Cârtiţa aduce pagube agriculturii prin muşuroaie pe care le „construieşte”, pe de altă parte este şi folositoare pentru că, la rândul ei, distruge larve, insecte ce dăunează plantelor. Prin tunelele pe care
le face pentru a-şi găsi hrana, realizează şi aerisirea solului.

Articole interesante

3 comentarii

  1. mai paralelule,cartita e cartita,sobolul e sobol.
    sobolul e din familia sobolanului,cartita e din familia ariciului.si la forma si culoare difera ca de la cer la pamant
    eu prind in fiecare an soboli si cartite in gradina
    si regimul alimentar e diferit .sobolul se hraneste exclusiv cu radacininoase (cartofi morcovi,bulbi de flori ,etc),pe care le fura pur si simplu si le depoziteaza adanc in pamint.mai documenteaza-te ,si nu-ti mai da cu parerea daca n-ai pus mana in viata ta pe asa ceva ,oraseanule.
  2. Mai,Manaole Iulian, spune-mi si mie te rog cum prinzi tu sobolii ca eu m-am saturat sa stau in fiecare dimineata cu cazmaua( harletul) in mana, si de fiecare data ei scapa.

Lasa un comentariu