Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Antilopele gnu

Antilopele gnu
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Antilopa gnu(Connochaetes gnu) este un animal cu adevarat fascinant, prin înfatisarea si comportamentul sau. Chiar daca zoologii l-au considerat ca facând parte din familia antilopelor, gnu nu are nimic în comun cu înfatisarea clasica a acestora, poate doar salturile fantastice pe care este capabil sa le faca.

Corpul sau pare format din parti provenite de la alte animale. Gnu are o alura masiva, care da impresia de forta, de putere. Partea din fata este mai înalta, umerii fiind solizi si mai înalti decât crupa.Din aceasta cauza spatele este înclinat, iar înaltimea în partea din fata a greabanului poate ajunge pâna la 1,4 m. Un gnu poate sa cântareasca în jur de 250 kg. Capul este asemanator cu al cerbului, coarnele sunt curbate, ca ale boului moscat. Are coama si coada asemeni calului si un barbison ca de tap. Trupul este zvelt, ca al zebrelor, iar picioarele fine ne amintesc de cele ale cerbului. Capul pare disproportionat în raport cu trupul. Corpul este acoperit cu par cenusiu spre albastru. Pe spate sunt câteva dungi mai întunecate, dar acestea dispar spre partea posterioara a corpului. Coama si vârful cozii difera din punct de vedere al coloritului fata de restul corpului, fiind de culoare castanie. Animalul se deplaseaza cu botul îndreptat spre sol, cu toate acestea vede foarte bine în jur, deoarece ochii sunt asezati pe orizontala. Femela nu se deosebeste prea mult de mascul, aceasta este putin mai mica si are coarnele mai mici.

Citește și:   Ce este lumina

Atunci când sunt atacati de pradatori se anunta intre ei prin diferite semnale.
Se pare ca denumirea de „gnu” a fost data de localnici si este în legatura cu mugetul pe care animalele din turma îl scoteau si care se auzea de departe. Se spune ca aceste antilope simt de departe ploaia.

Cele mai numeroase turme de antilope albastre traiesc pe teritoriul Tanzaniei, la granita acesteia cu Kenia ( Africa ). Aici este o zona de savana tropicala, unde traiesc foarte multe specii de animale ( erbivore, carnivore, reptile, pasari ). O turma de gnu poate avea între 20 si 200 de animale, iar in momentul migratiei toate turmele pot totaliza 1,3 milioane capete.

La sfârsitul anotimpului ploios aceste turme se îndreapta în cautare de hrana spre N-V, patrunzând pe teritoriul Kenyei. Drumul parcurs este primejdios, multe antilope nemaiajungând la destinatie. Calatorind împreuna, antilopele se apara mai usor de pradatorii mari. Tatal-gnu îsi apara familia cu mult curaj si devotament neezitând sa-si puna propria viata în pericol. Este un animal inteligent, cauta mai întâi sa tina piept dusmanului, scotând un fornait caracteristic pentru a-si speria adversarul. Daca îsi da seama ca nu poate face fata, foloseste cealalta arma a sa, viteza în alergare. Vânatorii povestesc despre aceaste antilope ca, desi grav ranite, continua sa alerge pe distante mari pentru a se salva.

Citește și:   Chitcanul-de-apa-urias

Exista si antilope gnu cu coada alba.

Articole interesante

4 comentarii

  1. Iubesc toate animalele si am citit acest articol interesant.
  2. am citit acest articol shi mi se pare destul de interesant
  3. Am citit tot articolul,am vazut filmuletul si mi s-a parut un articol foarte interesant.
  4. Aceste antilope sunt o curiozitate,sunt frumoase ,inteligente,se apara in grup cu stiocism,dar nu inteleg dece nu sunt reduse animalele de prada[hienele] si in special crocodilii care le inrautateste viata tuturor.Nu pot sa inteleg aceasta protectie si pe alte continente

Lasa un comentariu