Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

O noua supernova in galaxia noastra

O noua supernova in galaxia noastra
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Cercetatorii americani au inregistrat un nou succes, descoperind cea mai tanara supernova din Calea Lactee. Descoperirea este deosebit de importanta deoarece ea aduce noi dovezi si posibilitati in intelegerea exploziilor stelelor aflate la sfarsitul vietii. Aceste explozii au rol foarte important in dinamica galactica.S-a estimat si varsta supernovei: aproape 140 de ani, cu cel putin 200 de ani mai mica decat supernova considerata pana recent cea mai tanara din aceasta categorie de obiecte ceresti din Calea Lactee. Numita Cassiopeia, steaua a explodat in jurul anului 1680, potrivit estimarilor specialistilor bazate pe resturile acesteia.

Supernova descrie ansamblul de fenomene direct legate de explozia unei stele si este insotita de cresterea scurta, dar extrem de intensa, a luminozitatii acesteia.

Oamenii de stiinta care au efectuat studiul ( cel putin 50 de cercetatori s-au ocupat de observarea si studierea fenomenului) , banuiau ca acest obiect, numit G1.9+0.3, era o supernova foarte recenta, observata de specialisti de peste 50 de ani.Ei au examinat imagini ale obiectului obtinute cu ajutorul telescopului spatial american cu raze X, Chandra X-Ray Observatory, in 2007, si le-au comparat cu cele obtinute in 1985 de telescopul National Radio Astronomy Observatory’s very large array de la Nasa. Imaginile au confirmat ca este vorba de un fenomen de supernova recent. S-a observat ca aceasta supernova a crescut in dimensiune cu 16% in 22 de ani.

Citește și:   Lucruri uluitoare despre vulcani

Conducatorul studiului, astrofizicianul Stephen Reynolds, a spus ca explozia s-a produs in apropiere de centrul Caii Lactee, un loc in care se afla predominant gaze si praf, si din acest motiv observarea este dificila. Studiul supernovei care ramane stralucitoare ar trebui sa ofere noi informatii pentru intelegerea fenomenului si a efectelor sale asupra galaxiilor, a spus Reynolds.

Se crede ca supernovele joaca un rol esential in istoria Universului. Se stie ca stelele aflate la sfarsitul vietii explodeaza, dupa ce si-au epuizat carburantul nuclear, eliberat de elemente chimice. Dar ceea ce este important, unda de soc a supernovei favorizeaza formarea de noi stele, asa dupa cum afirma astronautii.

Fenomenul este deosebit de spectaculos si rar in acelasi timp. astfel de fenomene avand o frecventa de trei pe secol in galaxia noastra. „Daca estimarile sunt exacte, urmeaza sa mai descoperim ramasitele a zece supernove din galaxia noastra care s-au produs de la Cassiopeia, din 1680”, a subliniat David Green, de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, coautor al studiului.

Asa numitele „gauri negre” sunt puse de catre unii cercetatatori in legatura cu existenta supernovelor.

Citește și:   Cum se formează uraganele și alte curiozități

Articole interesante

5 comentarii

  1. Stiu si eu multe despre supernove.Daca doriti informatii,contactatima tot aici,la comentarii.
  2. A fost interesant asi vrea sa mai aflu despre supernove!
  3. alin dami id tau k vreau sa te intreb cv
    plz
  4. alin dami id tau plizz ca vreau sa aflu mai multe lucruri despre supernove (id meu este cameliachertes@yahoo.es)

Lasa un comentariu