Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Lucruri mai puțin știute despre limba română

Lucruri mai puțin știute despre limba română
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Limba română are numeroase particularităţi şi spre deosebire de alte limbi străine vorbite în lume, limba română este considerată ca fiind o limbă destul de dificilă. Chiar şi pentru vorbitorii nativi de limba română, cum suntem noi, există lucruri pe care nu le ştim sau le descoperim pe parcurs.

Iată câteva curizitități despre limba română:

  • În limba română există un singur cuvânt care conţine cinci consoane consecutive. Este vorba de numărul optsprezece.
  • Cel mai lung cuvânt din DEX are 25 de litere şi este: ELECTROGLOTOSPECTROGRAFIE. Există chiar şi cuvinte mai lungi, dar sunt termeni medicali sau din chimie.
  • Cnofrom uuni stduiu al ueni uinvresttiai elgenze, nu cntozeaa în ce odrnie se alfa lirteele itnr-un cuvânt, signruul lcuru ipmotarnt e că pirma şi utlima lierta să fie la lcuol lor. Rsetul potae fi o vrzaa colmpeta şi tot o vei ptuea ctii fraa prboelme. Atsă e din cuzaâ că nu ciitm feicrae lteira, ci cvanutul că un irtneg. Ai reuşit să citeşti mesajul?
  • Cel mai lung cuvânt din limba română care conţine o singură consoană este acioaiei (denumire populară pentru anumite metale sau aliaje).
  • Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera “C”.
  • Cel mai lung cuvânt alcătuit numai din note muzicale este SIMILARE. Numele propriu alcătuit din note muzicale este MIRELA.
  • Singurul substantiv din limba română care se termină cu„-a” la forma de plural este ”OUĂ”.
  • Cuvântul autoînsămânţările conţine toate cele opt vocale din limba română (a, a, a, e, i, i, o, u). Pare să fie singurul cu această proprietate.
  • În afara literelor „Q“, „W“ şi „Y“, care nu sunt specifice limbii române, cea mai rară consoană în cuvintele limbii române este „X“, urmată de „J“.
Citește și:   Curiozităţi despre limba română

 

Articole interesante

Lasa un comentariu