Legenda dovleacului de Halloween

0

Dovleacul sculptat și luminat din noaptea de Halloween își are originea într-o poveste veche irlandeză.

Este vorba de povestea lanternei lui Jack. Originea dovleacului cu lumânare aprinsă porneşte de la un bărbat haios, dar beţiv, pe nume Jack, care a reuşit să păcălească diavolul să urce într-un copac. Pentru a-l împiedica să coboare, Jack a sculptat o cruce în trunchiul copacului, apoi a ajuns la o înţelegere cu acesta. Jack i-a promis că îl va lăsa să coboare din copac, dacă îi promite că nu îl va bântui niciodată. Însă, aceasta intelegere nu i-a folosit la nimic.

După ce Jack a murit, sufletul lui a rămas blocat între Rai şi Iad. Asta pentru că Iadul nu i-a permis accesul din cauza legământului încheiat cu Diavolul, iar Raiul nu i-a deschis porţile din cauza numeroaselor păcate pe care le făcuse pe Pamant. Singurul lucru pe care sufletul lui Jack l-a primit a fost un tăciune aprins, care să îi lumineze calea întunecată dintre Iad şi Rai.

Legenda spune că, de atunci, Jack a fost „condamnat” să rătăcească pe drumul dintre cele două lumi, alungând spiritele rele din calea lui, în speranţa că îşi va câştiga dreptul de a fi primit în Rai.

De la acest tăciune, astăzi copiii din lumea întreagă asteaptă cu nerăbdare sărbătoarea Halloween-ului pentru a sculpta dovlecii și a se costuma în personaje înfricoșătoare.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?