Uraganul Irma, care a lovit devastator o parte din Statele Unite ale Americii, este încadrat de specialişti în categoria 5 şi este cel mai puternic format vreodată în Oceanul Atlantic.
Irma a făcut numeroase victime şi pierderi materiale, uraganele fiind unele dintre cele mai puternice şi violente fenomene meteo.
Iată câteva lucruri pe care nu le ştiaţi până acum despre acest fenomen meteo extrem.
- Uraganele sunt furturni tropicale extrem de puternice care produc căderi masive de apă şi vânt puternic.
- Uraganele se formează, de obicei, deasupra oceanelor cu apă caldă.
- Uraganele se formează atunci când soarele de vară încălzeşte cu intensitate porţiuni de apă și când curenţii oceanic aduc şi apă caldă în aceeaşi zona. Aceasta creează o suprafaţă mare de energie termică care permite evaporarea unor cantităţi masive de apă. Odată ce se formează sistemul de furtuni, acesta poate continua să acumuleze energie pe măsură ce trece peste zonele de apă caldă şi evaporată, dar vor rămâne fără energie odată ce au lovit pământul.
- Diferenţa dintre o furtună tropicală şi un uragan este viteza cu care sulfă vântul: în timpul unei furtuni tropicale vântul sulfă, de obicei, cu 50 -120 kilometri / oră, iar în cazul uraganelor vântul sulfă cu cel puţin 120 de kilometri / oră. În timpul uraganului Irma, viteza vântului a ajuns la 250 de kilometri/ oră.
- Un uragan se învârte în direcţia acelor de ceasornic în jurul ochiului sau. În rotaţie, norii de furtună duc la formarea “peretelui ocular” al uraganului care este partea cea mai distructivă a furturnii.
- Uraganele sunt clasificate în 5 categorii, în funcţie de viteza vântului şi potenţialul pe care îl au de a provoca dezastre.
- Cele mai cunoscute uragane din ultimul timp au primit nume precum Katrina, Andrew, Mitch sau Sandy și cel mai recent, Irma.
- În 1953 când furtunile au început să primească nume, au fost “botezate” iniţial doar cu nume de fete. Din 1978 această practică a încetat, iar uraganele au primit şi nume de băieţi.
- Cele mai multe uragane se formează în largul apelor. Cu toate acestea, atunci când se deplasează spre pământ, acestea pot fi incredibil de periculoase şi pot provoca daune mari.
Lasa un comentariu