În fiecare an, în seara de 5 decembrie, copiii își lustruiesc ghetuțele pe care apoi le așază la fereastră, pentru că noaptea va trece Moș Nicolae pe la fiecare casă și va lăsa daruri pentru cei mici. Moș Nicolae este primul care vine și împarte daruri în această lună frumoasă de sărbătoare, făcând apoi loc pentru Moș Crăciun care vine în noaptea de Ajun
Dacă Moș Nicolae aduce câte un cadou pentru copiii ascultători, cei care au fost obraznici și nu și-au ascultat părinții și bunicii vor primi în ghetuțe o nuielușă.
- În România, copiii își lustruiesc ghetuțele în seara de 5 decembrie, iar a doua zi dimineață descoperă cadourile de la Moș Nicolae sau după caz, câte o nuielușă.
- În Germania, copiii pun lângă ghetuțe și o scrisoare în care își trec toate dorințele și câțiva morcovi pentru măgărușul lui Moș Nicolae. Se mai spune că Moş Nicolae are cu el o carte în care a trecut toate faptele copiilor, bune sau rele. Dacă n-au fost cuminţi, copiii primesc nuieluşe, cartofi sau cărbuni.
- Copiii din Franța îi lasă în seara de ajun lui Moș Nicolae, un pahar de vin și câțiva morcovi pentru măgăruș. Moșul le aduce dulciuri și fructe.
- La copiii olandezi, Moș Nicolae vine din Spania, pe mare. El va merge pe la fiecare copil şi-i va dărui câte ceva, dar dacă pe lista lui, copilul este trecut ca neascultător, se spune că atunci îl va lua cu el înapoi în Spania.
- În Italia, copiii așază în seara de 5 decembrie, pe o farfurie, scrisori cu dorințele lor și cu promisiunea că vor fi cuminți în anul care vine. A doua zi descoperă că Moș Nicolae a luat scrisorile și le-a lăsat în schimb dulciuri.
- În unele oraşe şi sate din Slovacia, Moş Nicolae vine cu trăsura trasă de un cal. Copiii nerăbdători să îl vadă umplu străzile şi se unesc în coruri şi dansuri. În unele regiuni, Moşul vizitează copiii acasă. Și aici se păstrează același obicei al ghetuțelor lustruite puse la ușă sau la fereastră, pentru a fi umplute de Moș Nicolae.
Lasa un comentariu