3 curiozități și explicațiile acestora

0

Dacă sângele este roşu, de ce venele sunt albastre?

Sângele este roşu deschis în forma sa oxigenată şi mai închis la culoare când nu conţine oxigen. Mai exact, este deschis la culoare când părăseşte plămânii plini de oxigen, şi închis la culoare când se întoarce în plămâni. Venele par albastre pentru că lumina care pătrunde prin piele este absorbită şi se reflectă în valuri de lumină când o vedem.

De ce un material ud arată mai închis la culoare?

Atunci când un material este ud, lumina care cade pe el este refractată în apă, producându-se astfel dispersarea luminii. În plus, suprafaţa apei cauzează împrăştierea neuniformă a luminii. Combinarea celor două efecte face ca mai puţină lumină să se reflecteze şi să poată fi văzută, iar asta face ca un material să pară mai închis la culoare când e ud.

De ce apa nu calmează limba după ce mâncăm alimente picante?

Condimente din cele mai multe alimente picate pe care le mâncăm conţin de în cele mai multe cazuri grăsimi şi, după cum ştim cu toţii, uleiul cu apa nu se amestecă. În acest caz, apa va ajuta condimentele iuţi să circule mai departe. Ca să calmezi iuţeala provocată de un aliment mănâncă pâine, pentru că acesta va absorbi grăsimile picante. O altă soluţie este să bei lapte.Lasă un comentariu

Ai nevoie de ajutor la teme ?