Ţi s-a întâmplat până acum să ştii răspunsurile la întrebările profesorilor, dar să ai o strângere de inimă care să te facă să nu ridici mâna? În mod sigur ai trecut prin asta, cu atât mai mult cu cât nu e deloc plăcut să vezi cum un alt coleg ţi-o ia înainte şi răspunde corect, fiind chiar şi recompensat cu o notă bună pentru asta.
Nu este nimic neobişnuit în cele de mai sus. Sunt mulţi elevi care ştiu să răspundă la întrebările puse de profesor, dar care se blochează în faţa celorlalţi pentru că sunt prea timizi sau pentru că se tem că răspunsul lor e greşit. În ambele situaţii este vorba de lipsa de încredere în forţele proprii, un defect care nu are de ce să te sperie, pentru că prin exerciţiu şi experienţă poate fi corectat.
De multe ori, lipsa de încredere în forţele proprii vine din sentimente de nesiguranţă. E posibil, de exemplu, să ai o părere proastă despre tine şi încerci să ascuzi adânc tot ceea ce te face să consideri că nu eşti bun. Cei care procedează în acest fel sunt cei care lasă şansele să treacă pe lângă ei doar pentru că se tem ca secretele lor ar putea fi aflate.
Vestea bună este că totul se poate corecta. Iată care sunt paşii pentru a depăşi aceste momente şi a capăta curaj să ridici mâna la ore şi să te remarci în faţă profesorilor şi colegilor de clasă.
Încercă să îţi dai seama de unde provine lipsa de încredere. Dacă ţi-e frică de felul în care te vor percepe ceilalţi, atunci lipsa de încredere în tine poate avea legătură cu felul în care arăţi, cu nivelul de inteligenţă pe care tu consideri că îl ai, cu trecutul tău sau cu ceva legat de familia ta. În a-ţi construi încrederea în tine, primul obiectiv este acela de a înţelege tu însuţi care sunt punctele tale forte şi care îţi sunt vulnerabilităţile. Astfel, va trebui să faci o introspecţie pentru a descoperi de ce eşti vulnerabil.
Învinge-ţi teama
Odată ce ai identificat lucrurile care te fac să ai o părere proastă despre tine, va trebui să te gândeşti cum procedezi să le schimbi în favoarea ta. Pe măsură ce vei înţelege problema şi vei avea o percepţie reală asupra ei, vei vedea cum teama ta va dispărea puţin câte puţin. Când teama începe să dispară, şi ezitările tale vor dispărea. Vei observa că va fi din ce în ce mai uşor să ridici mâna la ore, asumându-ţi chiar şi riscul de a da un răspuns greşit.
Scoate-ţi în evidenţă calităţile
Nu este suficienet să îţi identifici punctele slabe sau problemele. Sunt şi o mulţime de lucruri bune despre tine pe care trebuie să le analizezi şi să le scoţi în evidenţă. Poţi începe prin a face o lista cu realizările tale şi cu lucrurile pe care le faci bine.
Odată ce ţi-ai identificat vulnerabilitățile, dar şi calităţile vei vedea cum începi să ai din ce în ce mai multă încredere în tine. Teama şi timiditatea vor dispărea în timp ce încrederea în propriile forţe va spori pe zi ce trece. Atunci când îţi vei conştientiza calităţile pe deplin vei începe să ai o părere din ce în ce mai bună despre tine.
Schimbă-ţi comportamentul
Cercetările în domeniul psihologiei arată că ne putem schimbă sentimentele prin schimbarea comportamentului. De exemplu, dacă vrei să fii fericit zâmbeşte cât mai des, chiar dacă aparent nu ai niciun motiv.
Aşadar, încrederea în sine poate creşte rapid, odată cu schimbarea comportamentului. Zâmbeşte, complimentează-i pe cei din jur, fă sport, relaxează-te, dormi suficient şi fă-ţi întotdeauna planuri de viitor – vei vedea că micile schimbări, vor aduce transformări individuale incredibile.
Foloseşte o abordare la persoana a III-a
Tot un studiu de specialitate a demostrat că abordarea la persoana a III-a poate fi un truc util care ne ajută să ne schimbăm comportamentul mai repede decât ne putem imagina. Nu ai de făcut altceva decât să te gândeşti la tine la persoana a III-a ca şi când ai face o evaluare din exterior. Priveşte la tine ca la o persoană străină care încearcă să facă schimbări pozitive şi ai grijă să o încurajezi şi să o lauzi de fiecare dată când face progrese.
Lasa un comentariu