Pentru a măsură lăţimea unui curs de apă aveţi nevoie de trei beţe şi o privire ageră.
Să presupunem că vă aflaţi pe marginea unui râu, aveţi cele trei beţe şi doriţi să aflaţi cât de lat este râul în dreptul locului unde vă găsiţi. Ce aveţi de făcut? Mai întâi va trebui să alegeţi un punct de reper care să se afle pe malul opus (arbore, tufă, o piatră mare etc) acesta trebuind să fie numit şi însemnat cu litera A. Aşezaţi-vă apoi pe malul vostru exact în dreptul reperului ales şi înfigeţi în pământ unul dintre beţe: acesta va fi punctul B. El se va găsi deci în linie dreapta şi perpendicular pe punctul A.
Plecaţi din punctul B şi mergeţi în linie dreaptă, pe malul râului, o distanţă fixă de 60 metri, unde va trebui să înfigeţi al doilea băț: acesta este punctul C. Mergeţi în continuarea segmentului BC încă 30 de metri şi plasaţi ultimul băț în punctul D, de unde vă întoarceţi în unghi drept şi mergeţi până în locul unde veţi putea veda, în aceeaşi linie, băţul din punctul C şi reperul A.
Însemnaţi acest loc cu litera E. Acum nu vă mai rămâne decât să măsuraţi distanţa dintre punctele D şi E, care va fie gata cu jumătatea distanţei dintre malurile râului; înmulţiţi cu 2 şi veţi avea distanţa totală, care indică lăţimea căutată.
Dacă punctul de repere nu este situat chiar la marginea râului, apreciaţi distanţa aproximativă dintre el şi această margine şi scădeţi-o din lăţimea totală pe care aţi calculat-o mai înainte.
Cu mai multă uşurinţă veţi putea stabili viteza de curgere a apei la suprafeţele unui râu, fluviu etc. Pentru aceasta aveţi nevoie de un ceas cu secundar, un obiect care poate pluti şi de ajutorul unui prieten.
Alegeţi un punct oarecare pe marginea râului şi plasaţi-l acolo pe prietenul care vă ajută, căruia îi veţi lăsa şi ceasul. Măsuraţi din acest punct exact 100 de metri în amonte şi instalaţi-vă aici.
Faceţi un semn prietenului, prin care să îl anunţaţi că sunteţi gata de începerea experimentului, apoi, la un al doilea semn, aruncaţi cât mai departe în apă obiectul plutitor. În momentul în care acesta atinge apa, prietenul cu ceas va începe să numere secundele care trec până când obiectul ajunge în dreptul său. Înmulţind rezultatul cu 10, veţi afla viteza de curgere a apei în kilometri/oră.
Lasa un comentariu