Inregistrare

Inregistrati-va pentru a beneficia de cunostintele comunitatii, a pune intrebari sau a a raspunde la intrebarilor celorlalti.

Suntem o comunitate care incurajeaza educatia si in care se intalnesc know-how-ul si experienta cu perspective inovative de abordare a problemelor.

Login

Autentificati-va pentru a pune intrebari, a raspunde la intrebarilor celorlalti sau pentru a va conecta cu prietenii.

Resetare parola

V-ati uitat parola ? Introduceti adresa de email si veti primi o noua parola.

Va rugam sa va autentificati.

Please briefly explain why you feel this question should be reported.

Va rugam explicate, pe scurt, de ce credeti ca aceasta intrebare trebuie raportata.

Motivul pentru care raportezi utilizatorul.

AniDeȘcoală.ro Latest Articles

Cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română

Cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română
Poți fi de ajutor la urmatoarele teme

Gramatica limbii române nu este foarte ușoară, însă atunci când studiezi cu atenție regulile și ții cont de acestea ai toate șansele să vorbești și să scrii corect. Descoperă câteva dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română și încearcă să le eviți.

Datorită în loc de “din cauză” și invers: Prepoziția “datorită” se folosește atunci când ne referim la un efect pozitiv, iar “din cauza” atunci când efectul este negativ. Niciodată invers!

Folosirea greșită a verbului “a vrea”: în limba română există două verbe care exprimă aceeași idee: “a vrea” și “a voi”. Dar nu “a vroi”. Greșeala apare atunci când trebuie să formăm la indicativ timpul imperfect. Formele corecte sunt : eu vream/voiam, tu voiai (mai rar – vreai), el vrea/voia, noi vream/voiam, voi vreați/voiați, ei vreau/voiau. “Vroiam” nu este acceptată și este considerată o greșeală gramaticală.

Mi-ar place ”în loc de “mi-ar plăcea”: Una dintre cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română este folosirea greșită a formei de condițional optativ a verbului “a plăcea”

Adverbul ”decât” versus ”numai” sau ”doar”: Deși toate trei indică o restricție, adverbul decât se folosește doar în construcții negative.

Citește și:   Cum să îi ceri scuze profesorului când nu ţi-ai făcut tema

Omiterea prepoziției ”pe” din acuzativul cu prepoziție “pe care”: Pe lângă faptul că excluderea prepoziției ”pe” este o greșeală gramaticală, în unele construcții atunci când este omisă poate schimba înțelesul enunțului.

Vigurla între subiect și predicat: Virgula între subiect și predicat este considerată una dintre cele mai grave greșeli gramaticale din limba română.

Folosirea greșită a formei de imperativ negativ a verbelor “a face” și “a zice”:  Formele corecte sunt “Nu face asta!”/ “Nu zice asta!”, în timp ce “Nu fă asta!” / “Nu zi asta!” sunt greșeli gramaticale.

Articole interesante

Lasa un comentariu